zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kinderen zijn leuk, maar geld maakt pas echt gelukkig

27 juli 2006 - Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat geld gelukkig maakt. Slechts een derde schaart zich achter het aloude spreekwoord dat geld niet gelukkig maakt. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek onder vijfhonderd mensen naar geluk van onderzoeksbureau Trendbox.

Geld belangrijker dan kinderen


Het onderzoek laat volgens Trendbox zien dat geluk en inkomen verband met elkaar houden; hoe hoger het inkomen, hoe gelukkiger de Nederlander zichzelf vindt. Kinderen en gezondheid zijn niet de grootste factor om je gelukkig te voelen. Slechts 20 procent van de ondervraagden is het eens met de stellingen 'Ik hoef niet gelukkig te zijn, zolang ik maar gezond ben' of 'Pas wanneer je kinderen krijgt, is je geluk compleet'.

Gelukkige mensen
Volgens 20 procent van de ondervraagden zijn Zweden de gelukkigste mensen binnen de Europese Unie, Nederlanders staan op de tweede plaats (13 procent). Luxemburg staat met 12 procent op de derde plaats. Driekwart van de ondervraagden geeft aan zeer of nogal gelukkig te zijn. De overige Nederlanders zijn niet automatisch ongelukkig, maar kennen gelukkige en ongelukkige perioden.

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer M.S Eckhardt  |   | 
29-07-2006
 | 
21:11 uur
Wanneer je de redenering omdraait "Geen geld maakt ongelukkig" Dan kan ik me er in vinden omdat geld dan de voornaamste terugkerende bron van ongeluk, ruzies en een verslechterde kwaliteit van leven wordt.

Echter dat geld als op zichzelf staand element een leven gelukkig maakt dat waag ik sterk te betwijfelen. Het hangt er natuurlijk per persoon vanaf hoe u en ik geluk definiëren. Maar uiteindeljk zullen we allemaal geld slecht als 1 zuil zien in het bouwwerk van het levensgeluk. Voor een persoon zal geld misschien de centrale pilaar zijn en voor een ander een zijpilaar. Maar mij overtuig je niet dat geluk enkel geld gebaseerd is.

Een positieve levenshouding is net zo belangrijk

koosklok  |   | 
30-07-2006
 | 
11:42 uur
Ik vind dat geld wel degelijk gelukkiger kan maken mits alle andere elementen van een goed bestaan eveneens aanwezig zijn(Goede gezondheid staat nummer 1 in deze). Ik zou zeer ongelukkig zijn zonder geld want zonder geld kun je ook niet leven op de manier waarop jij zou willen. Geld maakt het leven een stuk aangenamer en veel geld maakt het leven nog aangenamer en een stuk makkelijker.
Frank kalkman  |   | 
30-07-2006
 | 
16:30 uur
Niemand wordt op maandagmorgen gemotiveerd, omdat hij/zij aan het eind van de maand zijn salaris of provisie krijgt. De manier waarop je geld verdient, maakt dat je je prettig voelt. De manier waarop je je geld verdient moet bij je passen. Vergelijk het met een bergbeklimmer: De reis naar de top facineert hem. En NIET het staan op de top. Mensen met relatief weinig geld kunnen dus heel goed gelukkig zijn, zolang ze maar die dingen doen, waar ze zich prettig bij voelen. Of dit nu hardlopen is of vrijwilligerswerk of (kunst)schilderen of het lezen van een goed boek is, doet er helemaal niets toe. Het is mijns inziens een gevaarlijk misverstand om te denken dat je geld nodig hebt om gelukkig te zijn!
Onno Hamburger  |   | 
30-07-2006
 | 
17:24 uur
Wanneer je mensen vooraf vraagt wat hun gelukkiger maakt komt geld altijd als een belangrijke factor uit de bus. Wanneer je echter mensen vraagt nadat zij meer geld hebben gekregen (bijvoorbeeld door het winnen van de lotto) of zij hier nu gelukkiger van geworden zijn dat blijkt dit niet het geval te zijn. Wat gelukkig maakt dan wel niet gelukkig maakt is vaak complexer dan je denkt. Voor een verdere verdieping in dit onderwerp kijk maar eens op (Klik hier)
H. Kranenborg  |   | 
28-07-2006
 | 
10:00 uur
Deze duiding van "gelukkig zijn" gaat geheel en al voorbij aan de, volgens mij, in iedere situatie opnieuw bewezen waarde van de intrinsieke motivatie.
Het onderzoek ten spijt, kom ik in mijn werk inmiddels al zo'n vijf en twintig jaar het fenomeen "dieper geluk" tegen, wat practisch altijd weer verwijst naar intrinsieke factoren als aanleiding. Zelfs in de meest belabberde situaties waarin mensen zich kunnen bevinden is dat toch in heel veel gevallen het fundament van het opbrengen van de energie die nodig is om je te handhaven tot het (daaruit) onstaan van het gevoel van "geluk".

Misschien is het goed dat we eerst het begrip "geluk" eens definiëren alvorens we er uitspraken over doen. Daarnaast ben ik ook bang dat "het gevoel van geluk" op dit moment onderhevig is aan trendmatigheid. En dat in een wereld waarin inhoud steeds meer in de schaduw komt te staan van "vorm-aspecten", geeft natuurlijk te denken.

Hoe kun je immers gelukkig zijn als je geen geld hebt om een flatscreen 38"-TV te kopen ook al is er dan geen sprake van HDTV-uitzendingen. Ik bedoel; zo'n kale wand in je huis dat werkt toch op je zenuwen !
harriet kempen  |   | 
30-07-2006
 | 
16:44 uur
Geld alleen maakt zeker niet gelukkig! Als je geen geld hebt ben je niet gelukkig, maar met het is allang onderzocht dat, vanaf een bepaald inkomen, men niet gelukkiger wordt met nog meer geld. Moet je dan eerst doodziek worden om te begrijpen dat geluk in de "kleine" dingen zit!? Dat hoor je toch van mensen die bv kanker hebben overwonnen: die zul je nooit horen over geld dat gelukkig maakt. Ik ben het met bovenstaande reacties ook eens. Zelf voel ik me vaak de gelukkigste mens op aarde!
Harriet
mevrouw me scholtens  |   | 
28-07-2006
 | 
10:19 uur
ik vind het belachelijk.oke geld is belangrijk want het is nodig voor je onderhoud, maar wees blij met hetgeen wat je hebt en geef daar een goede invulling aan.
vanuit je postive instelling kun je ook gelukkig zijn met iets minder
Astrid  |   | 
28-07-2006
 | 
13:08 uur
nog meer geluksfactoren voor jezelf bepalen? kijk ook eens op (Klik hier)
Anoniem  |   | 
25-10-2006
 | 
14:07 uur
Geld maakt niet gelukkig maar het leeft een stuk makkelijker. Als je meer dan genoeg geld hebt om goed te leven kun je nog andere mensen gelukkig maken. Ik krijg net in de bus een formulier om rond sinterklaas chocola te kopen, van de opbrengst gaan gehandicapte kinderen naar Disneyland Parijs. Dan koop je toch 100 dozen chocola, help je de kinderen kunnen ze op vakantie en je laat ze bezorgen in een ziekenhuis voor de kinderen die daar liggen. Ik weet zeker dat je met zo'n klein gebaar heel veel kleine mensjes gelukkig maakt. Geld maakt dus wel degelijk gelukkig, niet als geld maar wel als middel om iets te bewerkstelligen.

Wilt u ook iemand gelukkig maken met uw geld:
www.maakdedroomwaar.nl info@swgn.nl
lo  |   | 
8-07-2007
 | 
16:00 uur
Is het niet zo dat dit onderzoek een verkeerd beeld geeft.
Managers in het algemeen zullen geld belust moeten zijn om hun taak goed ten uitvoer te brengen, maar ook om waarde(zich nuttig voelen) aan hun dagelijkse taak toe te kunnen die vaak alleen meetbaar is door een target.
Maria  |   | 
9-07-2008
 | 
08:46 uur
Ik ben al jaren werkzaam als coach.Bij 9 van de 10 mensen gaat de wezenlijke kwestie/vraag over wat men ECHT wil in het leven. De afstemming met de omgeving (relatie, familie, collega's, vrienden), zingeving, werk/privé balans, optimaal ontwikkelen en inzetten van kwaliteiten, etc. De verwachting dat meer geld gelukkiger maakt heb ik in al die jaren nog nooit van iemand gehoord (wel bij mensen op bijv. bijstandsniveau dat ze verwachten dat bepaalde zaken dan gemakkelijker worden. Wat wellicht wel meer geluk oplevert...).
henk  |   | 
16-07-2008
 | 
08:10 uur
Geld maakt gelukkig zolang er maar wel het besef is dat men meer heeft dan diegeen waar men graag mee vergelijkt bv de eigen beroepsgroep. Mijn ervaring is (perioden armoe en relatieve rijkdom) is dat de kick maar een paar maanden duurt...alles went...ook geld
Helaas heeft geld ook een nadeel, je krijgt te maken met mensen die zich met je willen meten en dat ga jezelf ook doen en daar komen weer gevoelens van ontevredenheid uit voort ....de remedie....nog meer geld.....nog meer stress
Tenslotte niets voor niets
De meeste mensen die zo graag rijk willen zijn vergeten dat er aan alles een prijskaartje hangt, hetgeen maar al te graag wordt vergeten in een wereld waar goederen gelijk worden gesteld met geluk
Geluk put je uit de relatie met je medemens, maar het is maar net hoeveel je hebt meegemaakt waar je de balans naar laat uitslaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10