zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weigeren zondagswerk geen geldige afwijzingsreden

16 juli 2006 - Werkgevers mogen sollicitanten niet zonder meer afwijzen omdat zij niet op zondag willen werken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie behandelde de klacht van een gereformeerde man die bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat had gesolliciteerd naar de functie van sluiswachter.

Hij werd afgewezen omdat hij in zijn sollicitatiegesprek had aangegeven dat hij om godsdienstige redenen niet op zondag wilde werken.

Indirecte discriminatie


De commissie oordeelde dat er in dit geval sprake was van indirecte discriminatie op grond van godsdienst. Indirect omdat de man niet is afgewezen vanwege zijn geloof, maar omdat hij op grond van zijn geloof niet op zondag wilde werken. De commissie woog in haar oordeel wel mee dat in het district waar de man had gesolliciteerd, 33 sluiswachters werken en dat geen van hen weigert op zondag te werken. Eén sluiswachter die dat om godsdienstige redenen wel weigert, zal niet tot roosterproblemen leiden.

Flexibel inzetbaar
Het ministerie wilde flexibel inzetbare mensen, omdat er alle dagen van de week voldoende personeel beschikbaar moet zijn. Maar het heeft volgens de commissie niet onderbouwd waarom de weigering in dit geval tot bezettingsproblemen op zondag zou kunnen leiden. Onder de beschikbare sluiswachters zijn dertien 55-plussers die op grond van hun leeftijd geen nachtdiensten meer hoeven doen. Zij zijn in dagdiensten in te roosteren, ook op zondag, aldus de commissie.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw Marieke Evertsen  |   | 
17-07-2006
 | 
10:32 uur
Er zit mijns inziens wel degelijk een verschil in iemand alleen dag diensten te laten draaien omdat er een bepaalde leeftijd is behaald (bijv. omdat dit in een CAO is vastgelegd) en het niet willen werken op zondag omdat men gelovig is.

Er onstaat een ongelijkheid in een team indien er één iemand in zit die nooit op zondag zal worden ingeroosterd omdat deze persoon dit niet kan verenigen met zijn/haar geloof. Wellicht zijn er nog meer mensen in het team die ook gelovig zijn en liever niet hadden willen werken op zondag maar dit niet eerder hebben durven aangeven. Wat als er vervolgens ook nog een islamitisch of joods georienteerd team lid is? Deze zullen niet willen werken op vrijdag/zaterdag.

Als het werk erom vraagt om zondags diensten te draaien, heeft een manager of directie wel degelijk het recht om iemand af te wijzen voor een solicitatie indien iemand dit op voorhand al weigert, het hoort immers bij de job...
heer H. Graaf  |   | 
17-07-2006
 | 
16:40 uur
Ik ben het oneens met de uitspraak van de commissie.

Een werknemer die zichzelf diskwalificeert voor een bepaalde functie moet gewoon niet solliciteren naar die functie.

Als je per sé niet wilt werken op zondag vallen gewoon veel beroepen af. Hetzelfde geld voor een autoverkoper die niet op zaterdag wil werken vanwege zijn hobby. De reden waarom de werknemer dat niet wil is voor een werkgever toch niet relevant ? Hij wil gewoon op die dag niet werken.

Iemand met rugklachten solliciteert ook niet naar de functie van verhuizer. Het is niet zo dat er helemaal geen andere beroepen zijn die deze werknemer kan zoeken.

Het is tegenwoordig al vrijwel onmogelijk om een goede bezetting rond te krijgen met alle wensen en eisen van medewerkers. Met zo'n nieuwe medewerker maak je de problemen alleen maar groter. Wanneer er roosterproblemen zijn zal deze commissie ze zeker niet oplossen... Je mag als werkgever kennelijk niet meer je eigen werknemers selecteren, hoewel je - als het aan de FNV ligt - er als werkgever wel de rest van zijn leven voor mag zorgen.

Het is aan de bestaande medewerkers ook onmogelijk uit te leggen dat er een nieuwe collega bij komt maar dat de oud gedienden daarom maar alle zondagen moeten gaan werken.

De uitspraak is veel te kort door de bocht en zal er alleen maar toe leiden dat er op andere gronden wordt afgewezen. Ik durf in elk geval geen werkelijke reden meer te noemen, het blijft bij "een ander past volgens ons beter in het bestaande team".

Eigenlijk is het dus een fout van PZ van verkeer en waterstaat....
Evert Vink  |   | 
17-07-2006
 | 
20:22 uur
Dit is een geweldige uitspraak van de rechter!

We hebben ontzettend veel dingen overgenomen van het christendom in onze maatschappij. Er zijn mensen die het leuk vinden op zondag te kopen en werken, dus gaan winkels, sluisdeuren etc. open en wordt iedereen geacht daar ook op in te willen spelen. Wil je je houden aan de bijbelse wetten (die de afgelopen 1000 jaar golden), dan kan je het vergeten. Met andere woorden, de maatschappij legt het op en je moet het er maar mee eens zijn, ongeacht je achtergrond of geloofsovertuiging. Uiteraard zijn er uitspattingen en van mij part hoef je echt geen rekening met moslims etc. te houden, onze maatschappij is immers niet gebaseerd op de Islam.

Ik vind het geweldig, je kan tegenwoordig overal vrij voor krijgen en parttime regelingen treffen, maar om God te aanbidden zou niet kunnen?!

Meneer H. Graaf: Er zit een significant verschil tussen een hobby en een geloofsovertuiging! En over die reden: als het om een geloofsovertuiging gaat, vertel het ze gerust, ik weet dat christenen vaak juist bereid zijn om uitleg te geven.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10