11 juli 2006 -
Op de werkvloer heersen tegenwoordig minder wrijving en een beter werkklimaat dan een aantal jaren geleden. Tenminste volgens managers. Werknemers zijn het hier niet mee eens. In hun ogen is de relatie tussen werkgevers en werknemers slechts minimaal verbeterd. Werkgevers zijn zich dan misschien meer bewust geworden van het belang van een goede balans tussen werk en privé, maar in de ogen van de werknemers nog lang niet genoeg. Dit blijkt uit het Workplace Employment Relations Survey dat in 2004 uitgevoerd werd in opdracht van de Britse overheid onder 3.000 managers, 1.000 werknemersorganisaties en meer dan 22.000 werknemers, en waarvan de resultaten onlangs gepubliceerd zijn.
Kleine bedrijven
Er zijn meer mogelijkheden gekomen om flexibel te werken en ouderschapsverlof op te nemen. Ook het aantal werknemers dat zich verzekerd van werk voelt is gestegen van een vijfde in 1998 tot twee derde in 2004. Bovendien vinden werknemers steeds meer bevrediging in hun werk, al geldt dit met name voor werknemers in kleine bedrijven. Zij geven aan dat ze meer zeggenschap over hun werkzaamheden en meer baanzekerheid ervaren dan hun collega's in grote bedrijven.
Stijging Managers hebben volgens de onderzoekers inmiddels een veel groter begrip van de verantwoordelijkheden van hun mensen buiten werktijd. Bijna tweederde van de managers vindt het nog een puur individuele zaak om de balans hier tussen te vinden, terwijl dat in 1998 nog 84 procent was. Verder blijkt dat er in het Verenigd Koninkrijk veel bedrijven kent met één of meer vrouwen op een toppositie (72 procent), overigens één procentpunt minder dan in 1998.
Alles hang af van de cultuur en mentaliteit. Bij een bank in Nederland groeten de ene die met een pak werkt de anderen niet die geen pak draagt. Men eet niet waar de andere eet. Het bedrijf kan scociaal zijn maar de medewerkers moeten het ook zijn