zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslag wegens delict wordt niet snel gepikt

5 juli 2006 - Geen enkele werkgever is blij als hij te horen krijgt dat een van zijn werknemers door de politie is opgepakt. Desalniettemin is het niet verstandig om dan meteen maar een ontslagbrief de deur uit te doen. Het enkele feit dat een werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, is namelijk geen gegronde reden voor ontslag. Daarvoor zal er in ieder geval enige relatie moeten bestaan tussen het strafbaar feit en het werk.

Relatie met werkzaamheden


Als een werknemer spullen van zijn werkgever of collega's steelt, dan is het duidelijk dat er een relatie bestaat tussen het strafbaar feit en het werk. De waarde van de gestolen goederen, hoe gering ook, speelt daarbij geen rol. In de jurisprudentie zijn voorbeelden bekend van werknemers die ontslagen werden na een afgekeurd zakje pinda's, een tijgerbrood en € 1 hadden gestolen. Een werknemer die op het werk steelt, is het vertrouwen van zijn werkgever niet langer waardig. Hetzelfde kan worden gezegd van een boekhouder die er met de kas van zijn sportclub vandoor is gegaan, of van een leraar die een zedendelict met een minderjarige heeft gepleegd. Gelet op de aard van hun functie hebben dergelijke strafbare feiten een relatie met het werk, ook al hebben ze in de privé-sfeer plaatsgevonden. Bij een productiemedewerker die voor vergelijkbare strafbare feiten is veroordeeld, ligt dit anders. Omdat er gelet op zijn functie geen relatie bestaat met het werk, kan hij in beginsel niet worden ontslagen.

Gevangenisstraf
Ook indien een werknemer tot een gevangenisstraf is veroordeeld en daarom niet kan komen werken, mag hij niet ontslagen worden. Een gedetineerde werknemer heeft immers geen recht op loon, en wat dat betreft lijdt de werkgever geen schade. Wel kan de bedrijfsvoering schade oplopen als een werknemer wegens detentie lange tijd afwezig is, zeker in kleine bedrijven. Van een grote onderneming mag echter worden verwacht zulk verzuim te kunnen opvangen. Ook indien een werknemer tot een gevangenisstraf is veroordeeld en daarom niet kan komen werken, mag hij niet ontslagen worden. Een gedetineerde werknemer heeft immers geen recht op loon, en wat dat betreft lijdt de werkgever geen schade. Wel kan de bedrijfsvoering schade oplopen als een werknemer wegens detentie lange tijd afwezig is, zeker in kleine bedrijven. Van een grote onderneming mag echter worden verwacht zulk verzuim te kunnen opvangen.

Zedenkwesties
Ter rechtvaardiging van ontslag voeren werkgevers weleens aan dat het problemen op de werkvloer gaat opleveren als een werknemer na zijn detentie terugkomt. Zeker als het gaat om een werknemer die wegens een zedendelict is veroordeeld. Hij zou na terugkeer onheus bejegend of zelf fysiek bedreigd kunnen worden door zijn collega's. Rechters zijn daar niet altijd gevoelig voor. Het behoort immers tot de taak van de werkgever al het nodige te doen om de collegiale verhoudingen goed te houden.


Bron: IntermediairPW
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10