3 juli 2006 -
Zelfs bedrijven die hun werknemers en managers succesvol aan zich weten te binnen hebben vaak moeite om hun bonus- en beloningsysteem op orde te krijgen. Slechts 38 procent van de ondernemingen die als goede werkgevers te boek staan, vindt dat ze beschikt over een goede beloningsstructuur.
Ongeveer de helft vindt dat hun beloningsstrategie gedeeltelijk succesvol is, elf procent geeft dit een voldoende en drie procent heeft het gevoel dat het geen enkel effect heeft.
Cruciaal Dit blijkt uit onderzoek van advieskantoor Grant Thornton onder de Top 100 van 'beste bedrijven om voor te werken' van Groot Brittannië. Verwacht werd dat de beloningen juist in deze bedrijven beter geregeld zouden zijn. 66 procent van de ondervraagden geeft echter wel aan zijn bonus- en beloningsstelsel het komende jaar eens goed onder de loep te nemen. Goed nieuws, want zonder een succesvolle aanpak van deze cruciale managementtaak zal het moeilijk worden de stafprestaties op één lijn met de bedrijfsdoelstellingen te brengen, een positieve houding onder de stafleden te creëren en goed gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden. Populaire beloningen De onderzoekers vroegen de werkgevers ook wat de meest populaire beloningsvormen in hun organisatie zijn. Flexibele werktijden scoren duidelijk het hoogst (89 procent), gevolgd door formele erkenning/prijzen (86 procent), eenmalige extraatjes als kerstfeesten (79 procent), prestatiegerelateerde bonussen (78 procent) en extra vrije dagen (74 procent). Opvallend genoeg worden secundaire arbeidsvoorwaarden als levensverzekeringen, salarisverhogingen en extra ouderschapsregelingen inmiddels als normaal onderdeel van het beloningspakket beschouwd.
Pensioen Ook aanvullende pensioenregelingen worden niet als bijzonder effectief beloningsmiddel gezien, ondanks de druk op de hoogte daarvan. Des te meer reden voor bezorgdheid is het feit dat een pensioen een van de grootste, en misschien wel belangrijkste, investeringen is die iemand kan doen. Waarschijnlijk is het weinige belang dat er aan gehecht wordt een weerspiegeling van de algehele laksheid op pensioengebied. Een houding die de overheid zo graag wil veranderen.
Hiërarchie Uit het onderzoek blijkt verder dat de tijden van strikte hiërarchische verhoudingen voorbij is. Bij een overgrote meerderheid van de onderzochte bedrijven (95 procent) gaan werknemers op informele manier met elkaar om tijdens het werk en driekwart van de werknemers gaat weleens iets met elkaar drinken. Ook blijkt dat in bedrijven waarin mensen veel eigen verantwoordelijkheid krijgen een betere sfeer heerst dan in bedrijven waarin medewerkers veel verantwoording af moeten leggen. Bij meer dan de helft van de '100 beste werkgevers' is de bedrijfskleding casual, slechts een klein percentage hanteert een strikte dresscode.