29 juni 2006 -
De maatschappij moet een 'moreel appèl' doen op vrouwen om meer te gaan werken. In Nederland werken heel veel vrouwen slechts enkele uren per week. Hierdoor gaat een flink deel van de potentiële arbeidskracht in Nederland verloren, terwijl door de aanstormende vergrijzing de komende jaren juist alle handen nodig zijn.
Beleidsmakers, werkgeversvoorzitters en vakbondsmensen zouden de vrouwen moeten oproepen om meer uren te gaan werken. Daar moet dan goede kinderopvang tegenover staan. Dit zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.
Overleg
Volgens de voorzitter moeten de werkgevers van de vrouwen met kleine deeltijdbanen, met name scholen en verpleeghuizen, meer werken vervolgens ook mogelijk maken. Ze moeten de vrouwen duidelijk maken dat zonder hun extra inzet de organisatie niet draaiende gehouden kan worden en dan vervolgens vrouwen de mogelijkheid geven zelf na te denken over invulling van die extra uren. Bijvoorbeeld door rekening te houden met school- en sporttijden van de kinderen.
Geen financiële aanpak Jongerius vindt het geen goed idee om vrouwen financieel aan te pakken als ze niet genoeg werken. Onlangs kwam PvdA-kamerlid Dijksma met het idee om vrouwen die na hun studie ervoor kiezen niet te gaan werken, toch te verplichten om de door de overheid gemaakte studiekosten terug te betalen.
Vrouwen zouden inderdaad meer moeten gaan werken al was het alleen maar om financiele zelfstandigheid te creeren! Maar wanneer worden vrouwen eens ondersteund in hun ambities? Nog steeds is er nauwelijks voorschoolse opvang. Scholen beginnen om half negen, maar je baan begint ook om half negen. Niet erg handig dus, als er ook nog wat reistijd bij komt kijken Er is nauwelijks betaalbare kinderopvang te krijgen.
En als je dan graag wilt werken, dan wordt je als vrouw iedere sollicitatiegesprek doorgezaagd over hoe dat toch moet met de kinderen.
Ik ben 43 jaar, net afgestudeerd HBO P & O, ambitieus, enthousiast, moeder van drie kinderen en wil heel graag een baan voor 32 uur! Wie???? P.s. de kinderen zitten in de onbetaalbare kinderopvang dus daar hoeft u niet naar te vragen bij het sollicitatiegesprek!
Marjolein
|
|
2
-
07
-
2006
|
13
:
16
uur
Ik ben van mening dat voor dat de vrouwen eventueel langere dagen kunnen maken op werk, eerst moet worden gezorgd voor een betaalbare kinderopvang en op tijden die het voor de werkende moeder mogelijk maakt haar kind weg te brengen en op tijd aankomt bij haar werk.
Wat dacht men van kinderopvang op de werkplaats van moeder of vader?!!!
Ten tweede een heel belangrijk punt: dat de salarissen geheel gelijk moeten zijn qua functie en niet qua sexe berekend worden!!
Ik ben er zeker van dat een groot deel van de vrouwen willen werken, maar een moeder gaat haar kind niet verwaarlozen terwille van een baan of extra inkomen!
Dat schijnt nog steeds niet door te dringen in de vierkante mannekop. Als men wilt dat vrouwen meer gaan werken, maak dat dan ook mogelijk!!! Ga niet zitten kwekken als een kip zonder kop, vrouwen doen niets, creeer de mogelijkheden! We hebben niet allemaal de mogelijkheid om een kindermeisje 24 uur per dag in huis te hebben zoals sommigen hier in Nederlands elite!
M.R. Uffelen
|
|
3
-
07
-
2006
|
08
:
08
uur
Waar ik nog steeds kriebels van krijg is de associatie tussen vrouwen die meer moeten werken en de kinderen opvoeden. Ik heb mijn vrouw reeds gemeld dat ze het kan vergeten om te stoppen met werken als er straks kinderen zijn. Het lijkt mij dat de opvoeding ook mijn taak is. Veel vrouwen hebben er kennelijk nog steeds moeite mee om te opvoedtaak voor de helft bij de man neer te leggen.
Daarnaast vind ik niet dat de vrouwen nu massaal meer moeten gaan werken. Niet omdat het vrouwen zijn maar omdat we net uit een slechte economische situatie komen waarin een hoop mensen zijn ontslagen. Help eerst de mensen met uitkeringen die kunnen werken maar eens aan een baan. Daarna kun je 'arbeidskrachtreserves' proberen te stimuleren.
C. Beentjes
|
|
3
-
07
-
2006
|
11
:
06
uur
Ik ben het er mee eens! terugbetalen of een deel ervan.
Als je 'neemt of krijgt' van het rijk, moet je ook teruggeven dmv werk. Dat is het behoud van onze economie. Zelf werk ik 4 dagen, heb 2 kinderen v. 3 & 4 en doe studie HBO P&O. De basisschool begint om 8 uur, waardoor ik op redelijke tijd op m'n werk kan zijn. Ik ben alleenstaande ouder en daardoor krijg ik van het rijk bijna mijn hele opvang terug. Dat vind ik wel motiverend. Daarin tegen; als je samen bent met een partner, dan niet! Dat vind ik krom. Dus blijft de vrouw thuis of werkt er een paar uurtjes bij, anders zet het (financieel) geen zoden aan de dijk. Ik vind dat de overheid zelf moet (blijven) tegemoetkomen in kosten kinderopvang en dit niet bij de werkgever moet neerleggen. Anders kom ik met m'n 2 kinderen nooit aan een andere baan! En mensen zonder kinderen eerder, want dit kost de werkgever minder.
J.E. Vellekoop
|
|
5
-
07
-
2006
|
14
:
20
uur
Ik krijg een beetje kromme tenen van de manier waarop tegen deze zaak wordt aangekeken. Vrouwen blijken benaderd te worden als een groep die naar believen ingeschakeld moeten kunnen worden. Is de werkgelegenheid ruim, dan worden fiscale maatregelen gebruikt om ze thuis te houden, is er tekort aan werknemers... floep aan het werk, dames!
W. Pelt
|
|
6
-
07
-
2006
|
09
:
58
uur
Als vrouwen met kinderen meer gaan werken, betekent dat volgens mij dat mannen met kinderen minder moeten gaan werken. Tenzij het de bedoeling is dat de kids gewoon een volle werkweek in de kinderopvang wordt gedropped. Wat vooralsnog voor de meeste ouders onbetaalbaar is.
Daarnaast is de trend dat de overheid zich terugtrekt en de "civil society" toch zo goed voor zichzelf kan zorgen. De op 1 januari a.s. ingaande Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat er bijvoorbeeld vanuit dat vergrijzende zorgbehoeftigen toch vooral eerst zelf hun zorg regelen in hun nabije omgeving: familiezorg en mantelzorg is het toverwoord. Vooralsnog zijn het in overgrote meerderheid ook vrouwen die die leveren. Of krijgen we binnenkort ook een actie "Mannen moeten meer aan de mantelzorg!"?
Afgezien van het feit, dat de afgelopen "morele appels" aan mannen om meer te gaan zorgen volgens de statistieken en mij niet bijster veel hebben opgeleverd, snap ik dus niet zo goed hoe meer werken van vrouwen een oplossing is voor de vergrijzing.
W. Pelt
B. van Kuijk
|
|
7
-
07
-
2006
|
20
:
06
uur
Het is nog steeds zo dat je als vrouw minimaal vier dagen moet werken om carrière te kunnen maken. Vrouwen zijn hier best wel toe bereid. Daar moet dan wel tegen over staan dat de man ook een gelijk aandeel in het huishouden doet en dat natuurlijk de kinderopvang veel beter geregeld moet gaan worden. Als parttime werkende vrouw, deeltijd HBO-student en moeder en partner weet ik uit ervaring hoe het is om van 06.00 's ochtends tot 23.00 uur 's avonds aan een stuk te rennen. Daarnaast wil je ook sporten, je sociale contacten met vriendinnen onderhouden en een keer lekker op de bank een boek lezen. Het is nog steeds van de gekke dat als omstanders horen dat mijn man kookt, hij bijna een staande ovatie krijgt. Naar alle taken die de vrouw doet wordt niet gekeken. Dit wordt nog steeds normaal gevonden. Qua emancipatie is er helaas nog steeds niet veel veranderd.
De kinderopvang dient ook verruimd te worden. Graag voorschoolse opvang en de mogelijkheid om je kind later dan 18.00 uur te kunnen ophalen. Tevens moet het ook de carrière van de man niet in de weg zitten als hij ook zorgtaken op zich gaat nemen.
Marianne
|
|
12
-
11
-
2009
|
17
:
15
uur
Ik vind dat vrouwen zelf moeten weten of ze wel of niet willen werken.
Wij als gezin hebben hiervoor gekozen om zo niet afhankelijk te zijn van een kinderdagverblijf. Uit eigen ervaring weet ik dat ook dit moeilijk te combineren is. Zeker met 2 kleine kinderen.
Het kinderdagverblijf zou voor 2 kinderen meer voor de overheid kosten als dat ik verdiende (800 euro voor 2 dagen per week) nu krijg ik ongeveer 150 euro pm.