27 juni 2006 -
Ondanks de lage werkloosheidscijfers en een dreigend tekort aan talent nu de babyboomers op het punt staan met pensioen te gaan, blijft het grijze plafond een groot obstakel in de carrière van oudere managers. Een derde van de managers is ervan overtuigd dat hun leeftijd een negatieve invloed gaat hebben op hun carrièreontwikkeling zodra ze 50 zijn.
Nog een derde gelooft dat dit een rol gaat spelen tussen hun 51ste en 54ste jaar. De rest denkt dat leeftijd een negatieve invloed op hun carrièrekansen krijgt na hun 55ste. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau ExecuNet onder 168 managers in de Verenigde Staten met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.
Leeftijdsdiscriminatie
Hoewel leeftijdsdiscriminatie niet altijd zoveel aandacht krijgt als misschien zou moeten, vooral in tijden van economische voorspoed, is het een probleem waar bijna iedereen ooit tegenaan loopt. Het is nu eenmaal een feit dat een manager van onder de veertig twee keer zo vaak uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek als iemand van boven de vijftig. Bijna de helft van de respondenten zegt dat dit met name komt door de hardnekkige vooroordelen dat oudere werknemers niet flexibel en energiek genoeg zijn. Ook bezuinigingen worden aangevoerd als redenen waarom oudere werknemers minder kansen krijgen en, in mindere mate, technologische ontwikkelingen en hogere ziektekosten. Geen traditioneel pensioen Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de managers verwacht op hun 65ste met pensioen te gaan maar dat een kwart bang is door hun leeftijd eerder gedwongen wordt te stoppen met werken. Uit de New Retirement Study van Merrill Lynch vorige maand bleek echter wel dat de meeste babyboomers niet op de traditionele manier met pensioen zullen gaan. Driekwart van hen gaf aan niet op zijn lauweren te gaan rusten en zeven van de tien hoopten na de pensioengerechtigde leeftijd op een of andere manier door te werken.
Werkgevers opgelet Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat veel werkgevers nog niet volledig beseffen wat de impact zal zijn van het vertrek van de babyboomers. Bijna een derde van de ondernemingen gaf toe hier nog niet over nagedacht te hebben en vier van de tien gaven het naderende probleem zeker geen prioriteit. Toch zullen ze deze realiteit snel onder ogen moeten zien, willen ze hun toekomstige groei niet eigenhandig saboteren, concludeert ExecuNet.
Zie SESAM Academie onder www.sesamacademie.nl. Oudere managers kunnen geweldig bijdragen om in Nederland het vrijwilligerswerk in stand te houden en te verbeteren. Wat maakt het uit dat die betaalde carriëre afloopt? Juist als oudere oud-manager kan je een geweldig verschil maken door alle kunde in te zetten in een sector die het juist nu zo moeilijk heeft. t.w. het vrijwilligerswerk.
SESAM Academie pakt het goed aan: 3 maanden gerichte informatie opnemen over wat in Nederland allemaal speelt in het vrijwilligerswerk, een diepgaande én gezellige vorming tot coach of adviseur. En dan per zelf gekozen project, met leeftijds- en lotgenoten aan het werk om de samenleving een béétje, per project, te verbeteren! Welkom, oudere collega's! En vergeet die betaalde sector maar!
Cees
|
|
29
-
07
-
2006
|
09
:
43
uur
Wat het uitmaakt dat die betaalde carriere afloopt als je net de 50 bent gepasseerd? Als u voor mij de hypotheekrente betaalt en de boodschappen bij Albert Heijn en nog wat van die zaken, dan sluit ik me morgen aan bij uw vrijwilligersnetwerk. Of ben ik de enige die 'last' heeft van het feit dat het leven geld kost en dat dus helaas ook voor wat inkomsten moet zorgen?
Jos
|
|
16
-
08
-
2006
|
19
:
55
uur
Geweldig antwoord Cees. Vreemd dat daar niet over nagedacht wordt. De oudere manager die in de VUT zit lijken me uitstekende vrijwilligers. Hoewel in de praktijk vele VUTTers juist een bevochten vakantiegevoel over zich krijgen en op lange buitenlandse reizen gaan en helemaal GEEN trek hebben in vrijwilligerswerk.
Nuttig daarintegen zou een regeling zijn om oudere managers die in de WW zitten en ondanks alle pogingen niet meer aan de bak komen, door vrijwilligerswerk langer in de WW kunnen blijven.
Cees
|
|
16
-
08
-
2006
|
20
:
35
uur
Jos,
WW? Onbereikbare luxe voor mij. Ik heb bijna een leven lang (28 jaar) in loondienst gewerkt. Daarna paar jaar zelfstandig ondernemer. Daarna stopte het. Betekent dus dat ik nergens recht op heb. Had ik maar werknemer moeten blijven zeg je dan. Misschien. Maar deze discriminatie voelt toch enigszins onrechtvaardig...