Zwangerschapsverlof heeft geen effect op gezondheid baby
30 mei 2006 -
Zwangere vrouwen die voor de geboorte van hun kind enige tijd vrij nemen van hun werk, krijgen geen grotere of gezondere baby's dan vrouwen die tot het einde van de zwangerschap blijven doorwerken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Zweedse Linköping, dat deze week is gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Obstetrics and Gynecology.
De studie omvatte de gegevens van 7459 vrouwen die tussen 1978 en 1997 een kind kregen in twee ziekenhuizen in het zuiden van Zweden. De onderzoekers constateerden dat het gemiddelde geboortegewicht van baby's in twintig jaar steeg van 3,484 naar 3,566 kilogram maar dat er geen verband was tussen het gewicht en de hoeveelheid rustdagen die de vrouw voor de geboorte nam.
Grote verschillen tussen landen
In Zweden is het aantal dagen zwangerschap verlof in 1989 uitgebreid van 270 naar 450. Daarvan kunnen vijftig dagen voor de uitgerekende datum worden opgenomen. In de Verenigde Staten bestaat er geen betaald zwangerschapsverlof. In Nederland krijgen vrouwen 16 weken zwangerschapsverlof. Maximaal 6 en minimaal vier weken daarvan moeten voor de geboorte worden opgenomen.
Hoera, weer een kort door de bocht bericht over zwangerschapsverlof! De boodschap die hierachter zit is natuurlijk "kindje krijgen? Gewoon doorwerken tot de bevalling en de dag erna weer aan de slag". Hou toch op! Een lichaam dat een kind maakt levert een topprestatie. In korte tijd neemt het lichaamsgewicht met 25% toe en af. Mag dat lijf ook even herstellen? Als betaald voetballers na een wedstrijds van 1,5 uur al rustdagen hebben, waarom wordt dat zwangere vrouwen niet gegund!
J.F.
|
|
24
-
04
-
2008
|
09
:
27
uur
Tsja, voor de baby maakt het misschien niet zo veel uit hoeveel rustdagen de moeder neemt... maar hoe zit dat met de gezondheid van de moeder zelf? Ook niet onbelangrijk lijkt mij!