28 mei 2006 -
Het aantal jonge vrouwen in de WAO is sterk gedaald. In 2003 waren bijna 20.000 vrouwen onder dertig jaar nog arbeidsongeschikt, in de WIA, zoals de WAO tegenwoordig heet, zijn dat er nu 8500. Dat blijkt uit berekeningen die uitkeringsinstantie UWV op verzoek van het televisieprogramma NOVA heeft gemaakt.
De afgelopen jaren herkeurden artsen ruim 7000 jonge vrouwen. 55 Procent van hen werd geschikt geacht weer aan het werk te gaan. Bij de gehele groep WAO'ers lag dat percentage op 47. Het aantal jonge mannen in de WAO is de afgelopen jaren ook afgenomen, zij het minder sterk: van bijna 8000 tot ruim 4000.
WIA-uitkering
In het eerste kwartaal van 2006 vroegen 413 vrouwen onder dertig jaar een WIA-uitkering aan. Van 252 werd het verzoek afgewezen. Dat is 61 procent. Van alle aanvragers zag 48 procent zijn verzoek niet ingewilligd.
Ik zou graag willen weten hoeveel van deze " afgewezen "vrouwen nu weer aan het werk is.Vorige week klaagde namelijk het M.K.B. er over dat het zo moeilijk is de gedeeltelijk weer arbeids geschikten aan het werk te helpen.De regering vindt het nartuurlijk het belangrijkst dat ze de uitkeringen kunnen terugdraaien.Mij lijkt belangrijker dat de vrouwen weer aan het werk kunnen
Ko Ruijter
Maarssen
alexandra prinssen
|
|
30
-
05
-
2006
|
08
:
39
uur
De reactie van Ko ondersteun ik volledig.
Veel van deze vrouwen vallen nu terug op het inkomen van de partner. Daarmee is de financiële onafhankelijkheid van vrouwen een farce.
Zolang wij niet re-integreren naar werk, maar simpelweg "uit de uitkering zetten", is het probleem van arbeidsongeschiktheid niet opgelost, maar slechts bedekt met het muffe tapijt van burgerlijkheid dat ons al enige jaren omringt.
Als voormalig vakbondsbestuurder en manager UVW ben ik zeer vóor de zelfredzaamheid van mensen, maar dat bevorder je niet door ze in momenten van onzekerheid nog eens extra hard te laten vallen. Dat bevorder je ook niet door ze aan de zijlijn te zetten met een uitkering.
Menselijkheid in onze samenleving uit zich met name in het teruggeven van eigen verantwoordelijkheid en als maatschappij dat te doen in een "samen op"vorm, niet in een "je redt je r..t er maar mee"vorm.
Excusez le mot.