zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleide starter niet beter betaald

22 mei 2006 - Startende hbo'ers en academici op de arbeidsmarkt hebben vorig jaar nog weinig voordeel gehad van de aantrekkende economie. De hoogopgeleide werknemers kregen evenveel of zelfs minder betaald dan starters in 2004. Opvallend is ook dat de nieuwe werknemers in 2005 vaker in een functie beneden hun opleidingsniveau aan de slag kwamen.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder ruim zeventig werkgevers van het organisatie-adviesbureau Hay Group. Een beginnende werknemer met een hbo-diploma verdiende vorig jaar gemiddeld 27.520 euro. Dat is 1,7 procent minder dan in 2004. Het gemiddelde startsalaris voor academci bleef steken op 30.050 euro.

Schaarste


Volgens het adviesbureau zal de positie van deze starters op de arbeidsmarkt dit jaar wel verbeteren, omdat de schaarste aan goed opgeleid personeel toeneemt. De ondervraagde werkgevers hebben nu vooral moeite met het vinden van nieuwe werknemers voor financiële en administratieve functies, voor ict en technische beroepen.

 
 Doorsturen   16 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw B Marree  |   | 
23-05-2006
 | 
08:24 uur
Wat is er mis met wat lager starten dan je opleidingsniveau? Hiervan kan je alleen maar leren en de kennis meenemen in je volgende functie! En is het financiele plaatje aan het eind van de maand het allerbelangrijkst? Met plezier naar je werk gaan heeft bij mij voorrang op de betaling.
J. Appels  |   | 
23-05-2006
 | 
11:27 uur
Er is niets mis met onder je opleidingsniveau starten met werken. Het probleem is echter dat je in 99% van de gevallen niet op banen onder opleidingsniveau wordt aangenomen. Organisaties zijn bang dat je weggaat op het moment dat de economie aantrekt. Het is allemaal niet zo simpel als het klinkt: te hoog opgeleid voor banen net onder opleidingsniveau en te weinig werkervaring voor functie met het juiste opleidingsniveau. Dat was de situatie toen ik naar een baan zocht als starter.

Een financieel plaatje is wel degelijk belangrijk als je je rekeningen anders niet kunt betalen!
heer Mjm Moosdijk  |   | 
23-05-2006
 | 
11:31 uur
Ik ben zelf een startende HBO'er. Mevrouw Marree u heeft gelijk als u zegt dat je kennis kunt meenemen en leren op een lager niveau, echter als je geen werk op je eigen niveau kunt uitvoeren hoe doe je dan ervaring op in je eigen werkveld??? Bovendien met de hoge huurprijzen en huizenprijzen is het geld wel degelijk belangrijk. Lekker makkelijk om te zeggen als je financieel al op rozen zit niet waar??

Mvg,
De heer M. v/d Moosdijk
W. de Roos  |   | 
23-05-2006
 | 
17:19 uur
Als starter (in het buitenland) zeg ik ook: beginnen op opleidingsniveau en met een fatsoenlijk salaris is wel degelijk belangrijk.

Werkgevers zeuren vaak tijdens sollicitatiegesprekken 'waarom je op een lager niveau bent gaan werken', dan wat moet je zeggen als je die vraag krijgt als er geen ander werk was? Bovendien, je hebt niet gestudeerd en verdomd veel geld in je studie ge-investeerd om dan onder je niveau te beginnen.

En verder ben ik het met Mjm Moosdijk en J. Appels eens: geld speelt natuurlijk een rol, zeker als je nog ergens ter wereld een eigen huis wil kopen en tenminste op je 35ste eens aan kinderen kan gaan denken omdat je dan wellicht genoeg gespaard hebt om ze ook daadwerkelijk een goede toekomst te bieden.
Hermes  |   | 
23-05-2006
 | 
23:27 uur
Studienivau? Ik ben 50 plus, drietalig en hooggeschoold. (6 jaar univ.) Door fusies en acquisities verloor ik de voorbije 4 jaar 2 maal mijn job. Kommer en kwel. Ik leverde inmiddels meer dan 60% van mijn laatste brutowedde in om finaal toch de baan van mijn leven te vinden.
Ik begeleid nu ontslagen medewerkers uit de privé sektor.
Mijn huidige wedde?: Salaris van 1987!!!

Hou er de moed in en zorg ervoor de nodige competenties te behouden en verder te ontwikkelen.

Douwe  |   | 
24-05-2006
 | 
08:18 uur
Ik werd getriggered door: "En is het financiele plaatje aan het eind van de maand het allerbelangrijkst?"

Je (start) salaris is de basis voor jaarlijkse verhogingen, die doorgaans tussen 0 en 10 procent liggen. Een goed uitonderhandeld startsalaris (i.p.v. acceptatie van het eerste bod) kan zo na 1 jaar al een 'gratis' krantenabonnement of jaarlidmaatschap van de sportschool betekenen (en na 2 jaar een 'gratis' wintersportvakantie, net waar je belangstelling naar uit gaat natuurlijk), naast compensatie voor de inflatie. Met plezier naar het werk staat - ook bij mij - op 1, en daar draagt het salaris wat mij betreft aan bij.

Daarnaast speelt je huidige salaris vaak een rol bij sollicitaties naar nieuwe banen, als een soort maatbeker.
heer P.T. Kanis  |   | 
25-05-2006
 | 
11:14 uur
Ook ik werd getriggerd door het bagatelliseren van de financiele gevolgen van een dusdanig laag start salaris. Ik ben op mijn 27ste weer begonnen aan een voltijd HBO studie (Event Management). Dit heb ik om twee redenen gedaan. Ten eerste om de ontwikkeling die je door maakt tijdens een studie, maar ook met de vooruit blik op meer dan 30k slaris aan het eind van het jaar. Ondertussen heb ik wel een hypotheek en allerlei andere vaste lasten te betalen. Natuurlijk staat bij ieder wel denkend mens plezier in het werk op nummer 1. Maar hoeveel plezier kan je werkelijk uit je werk halen als er elke week een deurwaarder op de stoep staat?
Ton  |   | 
5-06-2006
 | 
20:16 uur
Begrijpt u nu waarom de kennis uit de lage lonen landen hiereen gehaald wordt?

Zodat uw salaris gematigd kan worden, onder het mom schaarste haalt men goedkope krachten uit heinde en verre i.p.v. scholingskansen te creeëren. Hoevelen van ons zouden niet bijgeschoold kunnen worden als ze nutteloos langs de zijlijn toekijken en geen financiële reserves meer hebben.

Bedrogen door de Import-kenniseconomie!
van Uffelen  |   | 
6-06-2006
 | 
10:04 uur
Ik denk dat er vooral arbeiders uit de lage lonen landen komen. Het verschil is juist dat wij de kennis hebben. En een goed startsalaris hoort daarbij. Wel moeten we af van de gedachte dat iedere hbo-er maar veel moet verdienen. Vaak is het zo dat een hbo-er in de praktijk nog maar weinig kan. Iemand met ervaring en zonder diploma is dan nog meer waard. De goede hbo-ers zullen zich snel ontwikkelen en deze mensen zijn hun geld dubbel en dwars waard!
Bart van Erven  |   | 
7-06-2006
 | 
07:51 uur
LS,

Volgens mij is de kern van de zaak de vraag of een (startende) hoogopgeleide een baan onder niveau aan moet nemen.

Als de situatie op de arbeidsmarkt zodanig is dat er weinig functies beschikbaar zijn waarin je je volle potentieel kunt benutten lijkt het mij logisch dat je solliciteert op een functie met een lagere kwalificatie. Je wilt toch aan de slag uiteindelijk! Dat daar dan een wat lagere financiële vergoeding tegenover staat is evident. Logisch dat er aan een minder belangrijke functie ook een minder aantrekkelijk prijskaartje zit, toch?

Bovendien zal iemand die een hoge potentie heeft en dit ook waarmaakt zich sneller ontwikkelen in een functie en daardoor vaak ook sneller stappen maken in een loonschaal.

De economie bloeit weer op en daarmee trekt ook de arbeidsmarkt weer aan. Ik ben benieuwd hoe snel het inkomen van de vorig jaar gestarten zich gaat ontwikkelen in de komende drie jaar. Mijn mening is dat dit snel zal zijn.

J. Appels  |   | 
7-06-2006
 | 
11:25 uur
Nogmaals een reactie van mij.

Ik snap dat mensen achter hun bureau of op de bank denken dat starters niet zo verwend moeten doen en ook moeten zoeken naar banen onder hun opleidingsniveau. Twee jaar geleden heb ik gedurende een jaar gezocht naar een baan (als starter). In dat jaar heb ik 150 afwijzingen gehad, ondanks mijn twee diploma's (HBO en WO) en werkervaring (opgedaan in studententijd en tussen twee studies door). Na 40 afwijzingen ben ik ook op functies op MBO-niveau en HAVO-niveau gaan solliciteren. Maar ook voor deze banen werd ik niet aangenomen ('... te hoog geschoold. U vertrekt weer als de markt aantrekt.'). Uiteindelijk ben ik als freelancer gestart. Na twee jaar zoeken heb ik nu een baan als starter.

Ik heb altijd de instelling gehad dat je kunt werken als je dat wilt. Desnoods zou ik met mijn twee diploma's vloeren gaan vegen bij AH. Ook die wilden me niet hebben (te oud en dus te duur).

Uiteindelijk is er een baan te vinden. Het is alleen niet zo eenvoudig als: start maar onder je niveau met wat minder geld!
S. Lievense  |   | 
26-02-2010
 | 
11:00 uur
Ik kan hierover uit ervaring mee praten. Ik ben nu een jaar afgestudeerd HBO'er in de richting Management Economie en Recht.

Na de zovele afwijzingen ga je idd denken dan maar op MBO niveau, zoals gezegd: enig idee hoeveel geld je moet spenderen voor een HBO opleiding? Als baliemedewerkster werkzaam zijn(wat je eerst als vakantiewerk deed) is niet echt motiverend. Zeker niet als je bij elke afwijzing hoort dat je 'geen werkervaring' hebt. Na een jaar losse projecten ben ik ook echt toe aan een vaste baan. Er is immers niet voor niets tijd en energie een een HBO opleiding gestoken!

Als er geen kansen gegeven worden, hoe moeten wij jonge afgestudeerden dan de toekomst zijn?!
Dhr. Eikenaar  |   | 
1-03-2010
 | 
10:19 uur
Hoog opgeleid zonder ervaring is niet goed. Hoog opgeleid en solliciteren op mbo werk- en denkniveau is niet goed. De huidige organisatie-ontwikkelingen zeggen 'kennis en innovatie is macht'. Dat is misschien wel zo, maar uit bovenstaande blijkt wel dat je als hoogopgeleide nieuwkomer nog weinig waard bent. Maar ben je goed voorbereid op arbeidsmarkt na je hbo? Ik denk het niet.. En daar zijn de werkgevers het laatste decennium ook wel achter gekomen. De kwaliteit hebben ze ook deels in eigen hand. Op stages worden studenten vaak misbruikt ipv gebruikt. Aan wie dat ligt is even ter zijde. Bij de huidige managers draait het alleen maar om zoveel mogelijk winst tijdens hun periode. 'Duurzaam ondernemen' is gewoon een leuk bedacht item waar nog weinig mee gedaan wordt.
Echter is het ook zo dat studenten die hun afstudeerproject met een 5,5 hebben afgesloten krijgen ook een diploma. Dit is ook niet juist vind ik.. De student is wel blij. 'Als ik het papiertje maar heb. Het 'echte' werk leer ik wel als ik een baan heb'. Maar de meeste studenten weten niet genoeg.. Ook de scholen zijn te gemakkelijk met het geven van voldoende beoordelingen. En dat moet ook wel anders krijgen de scholen minder geld.. Wat denk je dat er gaat gebeuren nu ze weer meer geld krijgen van de overheid als er studenten slagen? Je kunt je hierdoor bij jezelf gaan afvragen of die 7 wel werkelijk een 7 is..
Misschien dat we toch niet zo veel waard zijn als afgestudeerde als dat we verwachten. Misschien krijgen we minder betaald omdat werkgevers daar ook achter zijn gekomen. Dat vele starters toch niet waar kunnen maken wat de werkgever verwacht met zo'n diploma..
De lager wordende startsalarissen ligt toch echt aan de achteruitgaande kwaliteit van het onderwijs dat bepaald wordt door de overheid, de school, de werkgever en de student. Maar naar wie kunnen we de vinger nu wijzen..?
S. Lievense  |   | 
1-03-2010
 | 
11:23 uur
Nog even een reactie op bovenstaande. Wat zeker niet vergeten mag worden, de meeste afgestudeerden willen wel, maar kunnen niet altijd door in mijn ogen te snelle afwijzing op alleen CV. Geef iemand de kans om op gesprek te mogen, ook al ontbreekt het aan een waslijst aan ervaring. Kijk naar de motivatie wat iemand bezit, hoe komt iemand persoonlijk over, is iemand een doorzetter etc.
Dhr. Eikenaar  |   | 
1-03-2010
 | 
19:51 uur
@ S. Lievense

U heeft er gelijk in dat de meeste afgestudeerden wel willen. En eigenlijk zouden sollicitanten inderdaad allemaal de kans moeten krijgen om zich persoonlijk te presenteren. Echter is dat meestal onhaalbaar doordat de keuze voor bedrijven groot is en wordt er een 1e schifting gemaakt obv bijvoorbeeld de 5 beste cv's. Dit kan zijn door je ervaring of door je beschreven motivatie en sterke/zwakke persoonlijke kanten. Hoewel een besluit gebaseerd op uiterlijk niet mag, kan een pasfoto soms ook het voordeel van de twijfel geven wanneer je zelf weet dat je er verzorgd uit ziet. In de opleiding een cursus 'Solliciteren' toevoegen zou niet slecht zijn.
Echter heeft het onderwerp volgens mij niet te maken met de sollicitatieprocedure die de bedrijven hanteren. Maar ze betalen gewoon minder voor net afgestudeerden. Maar goed, dat kan ook zijn omdat bedrijven achteraf beseffen dat het loon voor net afgestudeerden het afgelopen decennium misschien wel te snel is gestegen in verhouding tot wat ze kunnen bieden. Ik denk dat niet, maar het is een mogelijkheid..
mgh eikelenboom  |   | 
2-03-2010
 | 
09:34 uur
Beste lezers,

Een visie van een ondernemer,
Ik heb ook net mijn hbo, in deeltijd afgerond. Het vraagstuk is mij duidelijk. Wat een werkgever belangrijk vindt, heeft een hbo afgestudeerde meerwaarde, brengt deze beste man of vrouw zijn/haar geld op? Het belangrijkste voor een bedrijf is continuiteit, en daarnaast is de winst ook belangrijk. Tip bij een sollicitatie, zorg dat je eerlijk bent, presenteer jezelf zoals je bent en vertel dat je kan helpen om te zorgen voor continuiteit. Daarnaast is er een eenvoudige rekensom, het salaris wat een bedrijf betaald, wil men wellicht in de vorm van winst(of prestatie) terug zien en het liefst wil men hier zo zeker mogelijk van zijn. Dit kan men toetsen aan de hand van de eerder genoemde ervaring, enzo gaat het een beetje denk ik. Veel succes met het vinden van een baan!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10