18 mei 2006 -
Economische veranderingen en technologische ontwikkelingen lijken het eind in te luiden van de traditionele negen-tot-vijf werkmentaliteit. Betekent dit dat de dagelijkse sleur vervangen gaat worden door een nog zwaarder 24-uursritme? Ja en nee.
Volgens de experts hoeven we echt niet bang te zijn voor een werkdag van 24 uur. Veranderingen in arbeidscultuur geven juist ruimte om zelf te beslissen hoe, wanneer en waar we werken. Dat is tenminste de mening van Tomorrow's Work Forum, een organisatie die opgericht is door Microsoft en verder bestaat uit vertegenwoordigers van de Trades Union Congress (TUC), London School of Economics (LSE), het Chartered Management Institute (CMI) en het Chartered Institute of Personnel Development (CIPD).
Vermenging werk en privé Het Forum concludeert echter ook dat een vermenging van werk en privé onvermijdelijk is in de diensteneconomie waarin we leven. Tegenwoordig zijn steeds meer banen gebaseerd op het creëren en delen van kennis, precies het soort werk waarin mensen flexibel om kunnen springen met waar en wanneer ze werken. Bovendien maakt de hedendaagse technologie dit ook daadwerkelijk mogelijk. Hoewel mensen hierdoor meer vrijheid lijken te krijgen zelf hun werkdag in te delen, hangt er een prijskaartje aan deze vrijheid en flexibiliteit. De balans is immers zomaar doorgeslagen naar alleen nog maar werken of teveel vrijheid nemen in de tijd van de baas. Het succes is dan ook grotendeels afhankelijk van het vertrouwen tussen managers en werknemers.
Vrijheid versus controle
Technologie maakt een autonome manier van werken mogelijk en dat kan de tevredenheid en motivatie van werknemers vergroten. Anderzijds stelt het managers ook in staat meer controle uit te oefenen. Wederzijds respect is dan ook het sleutelwoord om van veranderende werkomstandigheden een succes te maken. En dat kan bereikt worden door daadkrachtig management. Het is de taak van de manager om verantwoordelijkheid te nemen voor de veranderende werkcultuur, duidelijke regels en grenzen in te stellen en een effectieve balans te vinden tussen vrijheid van de werknemer en controle van bovenaf.
Vervaging werk en privé De conclusies van het Forum worden bevestigd door een onderzoek van YouGov onder 2.000 Britse kantoormedewerkers waaruit blijkt dat 70 procent van hen vond dat de scheidslijn tussen werk en privé allang vervaagd is. Slechts één op de zeven is blij met deze ontwikkeling. Vier van de tien respondenten zeggen bijvoorbeeld dat hun collega's niet weten wanneer ze wel en niet bereikbaar zijn buiten 'normale werktijden' en een even groot aantal geeft aan dat ze hun telefoon 's nachts niet uitzetten om werkgerelateerde telefoontje te vermijden. Hieruit blijkt duidelijk de behoefte aan duidelijke afspraken omtrent de verdeling tussen werk en privé en wanneer iemand wel en niet bereikbaar moet zijn voor de zaak. Krachtig managementDe vervagende grenzen tussen werk en privé geven werknemers de kans hun leven in te vullen op een manier waarbij ze zich lekker voelen en werkgevers de kans de werkprocessen en kwaliteit te optimaliseren. Mits die omslag goed geleid wordt.
Gewoonten van mensen zijn misschien toch 'taaier' dan de opstellers van dit stukje denken. En Brits Management van nu zie ik een dergelijke omslag niet meemaken. Ja, het wordt weer zomer en de 'winkeldochters' komen weer van de plank. Dit verhaal heb ik al zo vaak gehoord.
H. Benders
|
|
23
-
05
-
2006
|
07
:
04
uur
Flexibiliteit, 24-uurs economie: noodzakelijk? Ben je gek! Korte termijn denken. De ontwrichtende invloed op de samenleving is nu al merkbaar. Riagg en GGZ draaien overuren, verenigingsleven holt achteruit, veel kopen en weinig genieten. De mobiele telefoon is de gesel van de samenleving. Stoppen met die onzin. Helaas zijn er teveel slechte managers, dus vertrouwen tussen leidinggevende en werknmers: vergeet het maar. Het belang van een manager is meestal tegengesteld aan dat van een werknemer. Korte termijn puinruimen versus lange termijn welzijn. En die flexibiliteit? Gewoon een eufemisme voor 'chaos'. Bedrijven die zeggen behoefte te hebben aan flexibiliteit zeggen eigenlijk 'we hebben de zaak slecht georganiseerd en we hebben structureel te weinig personeel in dienst'.
C. Hoas
|
|
13
-
03
-
2007
|
12
:
45
uur
De 24-uurs economie zie ik als iets positiefs. Een werknemer die voorheen niet paste in het patroon van 9 tot 5 werken, kan nu zelf beslissen om te werken van 10 tot 6.
Er kan zelf afspraken gemaakt worden op het gebied van werktijd. Voor ICT personeel is dit ideaal, omdat ICT nooit stopt.