zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Personeelsbeleid richt zich teveel op kadootjes voor ouderen

17 mei 2006 - Werkgevers die aan levensfasebeleid doen, trekken vooral geld uit voor flexibele uittreding en seniorenverlof. Arbeid en zorg krijgen naar verhouding nog weinig aandacht in het personeelsbeleid, terwijl bijna de helft van de werknemers arbeid combineert met zorg voor kinderen. Dat moet anders, aldus de Nederlandse GezinsRaad en het expertisecentrum LEEFtijd.

Volgens de twee instanties zijn veel werkgevers zijn nog onvoldoende ingespeeld op nieuwe eisen die aan het personeelsbeleid worden gesteld door maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing en het toenemend aantal tweeverdieners. Uit onderzoek blijkt dat organisaties gemiddeld 5,5 procent van de bruto loonsom besteden aan levensfasebeleid. Daarvan gaat maar liefst 59 procent naar flexibele uittreding en seniorenverlof. Scholing volgt op de tweede plaats met 36 procent en arbeid en zorg volgt op zeer ruime afstand met de resterende 5 procent.

Onderscheid naar leeftijd


Het huidige beleid, dat zich sterk richt op senioren, wordt gezien de vergrijzing voor organisaties steeds duurder en is moeilijk te handhaven met de Leeftijdswet, die ongefundeerd onderscheid naar leeftijd in het personeelsbeleid verbiedt. Ook blijkt dat binnen het personeelsbeleid regelingen vaak onvoldoende zijn afgestemd op feitelijke behoeften en wensen van werknemers. In de gezinsfase bestaat grote behoefte aan ouderschapscontracten waarbij werktijden worden afgestemd op schooltijden. Daarnaast geeft een grote groep werknemers aan meer inspraak in de indeling van werktijden te willen. Willen werkgevers jonge werknemers aantrekken, werknemers in de drukke middenfase behouden en beter gebruik maken van de talenten van oudere werknemers, dan zijn dit belangrijke onderwerpen voor het personeelsbeleid.

Quickscans
De Nederlandse Gezinsraad (NGR) en Expertisecentrum LEEFtijd lanceerden gisteren drie quickscans die werkgevers en P&O-ers een beeld geven van de mate waarin het personeelsbeleid binnen hun organisatie levensfasebewust is. De scans kunnen online worden ingevuld en zijn hier te vinden.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Marijke Creemers  |   | 
18-05-2006
 | 
08:39 uur
Dankzij oudere tweeverdieners is er kinderopvang, zorgverlof en calamiteitenverlof voor de jongere tweeverdieners (en ouders). Toen ik 25 jaar geleden bleef werken als moeder waren er bijna geen voorzieningen. Dat koste veel vrije dagen en geld. En vooral veel dialoog en 'strijd'. Ik ben overigens blij met alle verbetringen, omdat ik vind dat alle talenten en kennis van mensen benut moet worden. En ieder mens recht heeft op betaalde arbeid. Verder moeten parttimers en tijdelijk medewerkers kunnen profiteren van alle faciliteiten (carriere, opleiding). Ook wordt het tijd dat vaders veel meer gebruik gaan maken van parttime werk en zorgtaken. Er is dus nog veel te doen!
Dat er momenteel ingezoomd wordt op leeftijdsbewust personeelsbeleid is ook noodzakelijk. Er ontstaat een enorme uitstroom. Verder zijn al heel veel ouderen ontslagen om een evenwichtige leeftijdsopbouw te creeren binnen bedrijf en organisatie. Deze staan nu veelal 'nuttoloos' aan de kant te kijken. Als je de druk op de jonge generatie wil afnemen, zul je je HRM op ALLE LEEFTIJDSGROEPEN moeten afstemmen. Het bedrijf dient alle behoeften per categorie te faciliteren. En vooral af van de dogmatische 40 uur van 09.00 tot 17.00 uur! Met vrijheid van regelen werktijden voor iedereen neemt het welbevinden en de productiviteit van de mensen toe! Dat betekent dat het management af moet van controlen en beheersen. Moet vertrouwen op de zelfsturing en prestatiedrang van hun mensen. Coachen op ontwikkeling. Veel feedback gebruiken en een luisteren oor bieden. Stoppen met bemoeien en meer investeren in richting geven aan! De kwaliteit van diensten/producten neem dan toe en de productiviteit ook En daar draait het toch om in kostenbewuste en resutaatgerichte arbeidsorganisaties. Toch?
heer T Veen  |   | 
18-05-2006
 | 
08:57 uur
Ik ben benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met het invullen van de scan personeelswensen. Ik ben op zoek, voor een training van een ondernemingsraad vaneen internationaal werkend bedrijf, naar een andere invalshoek voor het behandelen van het thema seniorenbeleid of leefdtijdsgericht personeelsbeleid. Vandaar
mevrouw J.N.M. roosmalen  |   | 
18-05-2006
 | 
09:44 uur
Als 58 jarige organisatie adviseur en tevens bestuurder van een overheidsorganisatie ben ik ontzettend blij met dit soort signalen.

Het gemak waarmee met name binnen overheidsorganisaties zgn. efficiency slagen opgelost worden met FPU is bedroevend. Andere creativiteit weet men niet te gebruiken
Q.D. van Dam  |   | 
18-06-2010
 | 
12:53 uur
welke positieve ervaringen zijn er met personeelsbeleid voor ouderen?
Quin van Dam, Leiden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10