9 mei 2006 -
De ideale interim manager bestaat! Dat stelt althans Marjolein Risseeuw, partner bij Twynstra Gudde Interim Management. Op basis van de ruim 100 interim managers die zij de afgelopen jaren bij bedrijven heet 'geplaatst' heeft ze een profiel gemaakt van tien kenmerken waaraan een goede interim manager te herkennen is.
1. Is een vrouw of een man met ontwikkelde vrouwelijke eigenschappen Mede daarom spreekt Risseeuw voor de afwisseling consequent van 'zij' en 'haar'. Ze moet een sensitieve gesprekspartner zijn. Zo moet zij bijvoorbeeld macht kunnen delen en op tijd weer kunnen overdragen. 2. Heeft een positieve keuze gemaakt voor het vak Zij heeft uit kracht gekozen voor dit carričrepad en is uit eigen wil begonnen, in plaats van uitgerangeerd en noodgedwongen.
3. Werkt dicht bij mensen en haar ambitie ligt bij algemeen management Soms heeft zij al een eerste eindverantwoordelijke klus gedaan. Zij doet serieus aan persoonlijke ontwikkeling en gaat voor authentiek leiderschap.
4. Heeft een persoonlijke visie op maatschappij en bedrijf en kent zichzelf Zij heeft een uitgekristalliseerd wereldbeeld en kent haar eigen kernkwaliteiten, management stijl en ontwikkelpunten die bij haar passen.
5. Heeft bewust gekozen voor 'vrijheid in gebondenheid' Zij kiest voor de professionaliteit en uitstraling van een bureau, maar handelt vanuit eigen kunde en ervaring. Haar vrijheid gebruikt zij voor reflectie en opleiding.
6. Is expert in een functioneel gebied of een specifieke markt Haar inhoudelijke bijdrage in informatie en communicatietechnologie, logistiek of financiën blijkt regelrecht uit haar Curriculum Vitae. Of zij heeft een herkenbare specialisatie in een markt.
7. Kent het politieke spel dat in grote organisaties wordt gespeeld Zij heeft dit in verschillende werkkringen (zowel overheid als bedrijfsleven) geleerd en kan in verschillende rollen acteren.
8. Is 42 jaar met ongeveer 15 jaar werkervaring Dit is een richtlijn voor ervaring en kennis. Er zijn ook jongere goden en wijzere dames en heren. De bijbehorende uitstraling en het potentieel aan overdraagbare energie is de belangrijkste voorwaarde voor succesvol interim management.
9. Heeft 10 jaar gewerkt in meerdere functies binnen een of meer grote organisaties Zij heeft in verschillende rollen als trekker, duwer of projectleider deelgenomen aan complexe organisatieveranderingen. Zij weet daarom hoe het voelt om te veranderen.
10. Heeft ongeveer 5 jaar als professional gewerkt in een adviesorganisatie Daar leer je om een opdracht projectmatig aan te pakken, de opdrachtgever te adviseren, te ondersteunen en samen te werken in multidisciplinaire teams.
Als ik de 10 punten (waarom 10?) wat realistisch optel, kom ik ongeveer 5 - 7 jaar ouder uit dan de 42 van mevrouw Risseeuw, maar verder herken ik dit profiel wel. Hoewel, profiel. 't Zijn vind ik onbewezen stellingen en er zullen erg veel goede interim-managers zijn met een nogal afwijkend profiel. Zelf ben ik zelfstandig begonnen als 44 jarige. Ik ben nu 67.
Dit "Risseeuwprofiel" is een aardig BEGIN, vind ik. Vraag is hoe je daarna - van opdracht tot opdracht - verder ontwikkelt. Hoe blijf, of word, je "onafhankelijk denker" in deze wereld, want die "eis" mis ik. Hoe handhaaf je persoonlijke integriteit? Nog zo'n "eis". Een cynicus moet ook vooral niet worden. Ik wacht toch maar liever beter onderbouwde lijstjes af dan deze "10 geboden van Risseeuw". (Waarom niet 7, of 12 puntjes? Toch "numerologie" en hang naar mystiek?)
heer Jan J.M. Nagelmaker
|
|
10
-
05
-
2006
|
09
:
21
uur
Zelfs in het oude Griekenland met zijn stadstaten kende ze al een interim-manager. Alleen toen noemde ze het anders en werd hij of zij een dictator genoemd die door het bestuur van de stadstaat voor 2 jaar was aangesteld.
Dit heeft echter absoluut niets te maken met de huidige dictatorvorm die er bestaat. Het verschil ligt hem vooral in persoonlijk gewin versus maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarmee je brood verdienen.
Hij of zij kreeg dus de opdracht om het vastgelopen proces ,van ontwikkeling, binnen de stadstaat weer vlot te trekken. Dat daarbij in vastgelopen processen en privileges werd gesnoeid is duidelijk. Snoeien is groeien.
Vaak waren dat - ook toen al - heel kundige mensen die zich van stadstaat tot stadstaat verhuurde voor een bepaalde periode. Mogelijk is het een vernieuwende gedachte dat we feitelijk deze oude vorm van dictatuur opnieuw in ere hebben hersteld.
heer Leo Sister
|
|
11
-
05
-
2006
|
08
:
22
uur
42 jaar met 15 jaar werkervaring is te simpel gedacht.
de soort werkervaring is relevant, de veelzijdigheid ervan, de mate van gedragen verantwoordelijkheden, de aantoonbare (eigen) successen, de stijl van managen, de mate waarin de IM de leiderschapstijl kan varieren om zijn eigen omgeving effectiever te maken.
Veel mensen bouwen dit niet in 15 jaar op omdat ze pas later echter verantwoordelijkheden krijgen.
p.voorbij
|
|
18
-
05
-
2006
|
09
:
24
uur
Wie kan mij verklaren waarom managers en dan vooral interim managers tijdelijk werken? Is het omdat ze het "vuile werk" opknappen en hier dik voor betaald krijgen en daarna door de gedupeerden met de nek worden aangekeken, of omdat het baasjes zijn en hun macht willen uitoefenen?
Zij er managers die bezieling hebben met het leiden en begeleiden van hun medemens zonder direct te voldoen aan de materiele behoefte vanuit hun egocentrisme, ik vraag het mij werkelijk af. Zijn wij dan vergeten dat wij er voor elkaar zijn en dat het hogere doel ligt in de ontwikkeling van een ander door ontwikkeling in jezelf.
Het is mijn optiek de weg van de minste weerstand en het ontkennen van je eigen tekort komingen als manager, zoeken naar oplossingen en compromissen en het vinden van mogelijkheden in de ander kost zoveel tijd en energie, die we schijnbaar niet kunnen opbrengen in een opgedrongen haastige cultuur.
Kern kwaliteiten zijn iets moois maar ik koester ze vanuit een besef dat ik ze kan geven aan een ander die best wil veranderen als ik laat zien wie ik werkelijk ben en waar we samen naar toe kunnen groeien.
Het lijstje kan een leidraad zijn, maar echte verandering ontstaat pas als je ware en oprechte kenmerken kunt voelen want die zijn ieders ideaal.
Robbert van Leerdam
|
|
20
-
05
-
2006
|
14
:
06
uur
Ja geweldig Marjolijn!!! Ook C.G. Jung doet uitspraak over "mannelijk" en "vrouwelijk", hij onderscheid daarbij oa 4 mannelijke en vier vrouwelijk archetypen. Bij tests blijkt inderdaad dat in het lijnmanagement de mannelijke kwaliteiten over het algemeen wel geleefd worden. Leiding geven op een ontvankelijke manier is een combinatie van vrouwelijke kwaliteiten en mannelijke duidelijkheid. Alle 8 archetypen zijn bij mannen en vrouwen aanwezig en in meer of mindere mate geactiveerd. Dat wat niet in de te interimmen organisatie leeft kan door de juiste interimmanager worden toegevoegd en in leven gecoached worden. Een mooie dieptepsychologische test voor orgaqnisatie en leidinggevenden (en interimmers) is de individuatietest van het Jungiaans instituut, ook een Alti/MBti test geeft een eerste indicatie....Beiden gebruik ik intensief in mijn interim praktijk....Bel me maar als je meer wilt weten tel: 0655 192727 of mail me
heer yves de ruyter
|
|
1
-
02
-
2007
|
12
:
27
uur
Ik ben het niet zo eens met de punten 7 en 9 want bv ook een management ervaring in KMO bedrijven kan zeker een troef zijn vermits men dichter bij de basis staat en meer betrokken is in het overall management van een bedrijf ! Ik meen ook dat 10 ŕ 15 jaar niet echt voldoende zijn en dit meer dan 20 jaar duurt zeker als men voldoende geledingen binnen bedrijf of organisaties doorloopt.
Theo Kiers
|
|
5
-
07
-
2007
|
17
:
35
uur
Veel interimmers zullen zich in meer of mindere mate wel herkennen in het geschetste profiel. Of in een interimjob succes kan worden geboekt is met name situatieafhankelijk. Er is m.i. geen sjabloon te maken waar iedere interimmer voor iedere job in past.
Wat is de probleemstelling en heeft de beoogde interim manager in het verleden bewezen in een dergelijke situatie/omgeving succesvol te kunnen zijn. Om maar een simpel voorbeeld te noemen een crisis in een professionele organisatie laten we zeggen een onderwijsinstelling is iets van een heel andere aard dan een crisis in een bouwbedrijf. In het laatste geval kom je waarschijnljik met een directieve aanpak verder dan met een zeer participatieve.
De vereiste voorkeursstijl en karaktereigenschappen van de interimmer zijn dus nogal maatgevend. Ik heb interimmers meegemaakt die in geen velden of wegen aan het bovenstaande plaatje voldeden en toch buitengewoon succesvol hebben geopereerd.
Zelf heb ik een HR achtergrond en weet uit dien hoofde dat er veel gezocht wordt naar ideaalprofielen maar dat die moeilijk te maken zijn. En als je de juiste, wetenschappelijk verantwoorde (objectieve) tools gebruikt kom je ook nogal eens voor verrassingen te staan. Dan ziet het profiel van een succesvolle kandidaat er vaak anders uit dan je uit subjectieve waarnemingen kunt opmaken.
Theo Kiers
www.interimpagina.nl
Cnm International
|
|
9
-
08
-
2008
|
10
:
30
uur
Dat is slechts een mening , een kijk van een brein , dat is hoe zij het denkt te weten.
Maar natuurlijk alles is mogelijk , 't zit in je zelf , als jij met je goeie tactieken de klus klaart en dan ook de personeel vrolijk ermee houdt.
Dan kan het niet meer beter !
Gewoon kortom : Je kan 't of je kan 't niet
rene
|
|
11
-
08
-
2008
|
07
:
57
uur
Ik ben 52 en al lange tijd werkzaam als interim manager op directie niveau. Het geschetste profiel is herkenbaar maar zeker voor complexere opdrachten in multinationale omgevingen is een langere ervaring zeker een must. Ik denk dat de ideale interim manager meer ervaring moet hebben dan in het geschreven profiel.