Investeren in Rusland of Turkije sneller winstgevend dan in China
8 mei 2006 -
Consultant KPMG heeft bedenkingen bij de lage rendementen van de investeringen in China en de lange terugverdientijd. Pinny Mizrachy, hoofd van KPMG's China-desk, schat dat een investering in China gemiddeld na acht jaar geld oplevert. Dat is trager dan een investering in opkomende markten als India, Turkije, Rusland en Oost-Europa.
Daar levert een investering na twee à drie jaar winst op, zegt Mizrachy in NRC Handelsblad. "In Brazilië eerder." De trage terugverdientijd maakt China voor Mizrachy minder aantrekkelijk: "Tussentijds kan er zoveel gebeuren op economisch, politiek, juridisch en valutair gebied. Die horizon van acht jaar kan tegen die tijd onhaalbaar blijken. Ik denk dat heel veel investeringen in China uiteindelijk teleurstellingen opleveren."
Dat is idd zo, al mogen we niet vergeten dat Chinezen, wanneer ze door de democratie zelf kapitaalkrachtiger worden, ook meer investeren in bijvoorbeeld vastgoed en daardoor de prijzen van bestaand vastgoed (investeringen) wel de hoogte ingaan. Verder zijn de opkomende markten zoals Turkije erg in trek.
Voor verschillende redenen: belangrijkheid middenoosten en azië, buitenlanders mogen vastgoed bezitten sinds 2003, turkije is erg mooi vakantieland, turkije is lid van de EG douaneunie, er zijn gesprekken voor toetreding Europese unie, vastgoed en personeel zijn er erg goedkoop wat maakt dat het praktisch alleen maar beter kan worden.
Aan de andere kant is het nu wel de moment want vanaf dat iedereen er begint te investeren ben je eigenlijk al te laat op de kar gesprongen, de winst is nu eenmaal altijd aan de mensen die het meest bij de hand zijn.