'Klacht' meest gebruikt als excuus om niet te betalen
7 mei 2006 -
Voor het niet tijdig of niet betalen van rekeningen wordt het vaakst een 'klacht' als reden gebruikt. Deze klachten worden niet tijdig gedestilleerd omdat het benaderen van wanbetalers vaak schriftelijk of per e-mail gebeurt. Pas wanneer een bedrijf drie keer schriftelijk is aangemaand en voor de vierde keer telefonisch wordt gecontacteerd komt de daadwerkelijke reden van niet betalen naar boven.
Naast een klacht over de verleende service is ook een veelgehoord excuus dat een factuur niet in goede orde is ontvangen. Dit constateert OnGuard, softwareleverancier op gebied van creditmanagement.
Zijden handschoen
Dave Taylor, directeur van OnGuard: "Het Nederlands bedrijfsleven heeft een soort naïviteit over zich wanneer het gaat om het aanpakken van wanbetalers. Dit gebeurt nog te vaak met 'een zijden handschoen'. Vaak wordt gedacht van: 'Ach, er wordt uiteindelijk toch wel betaald'. Degene die dat denkt komt bedrogen uit. Het gaat er immers uiteindelijk niet om kosten wat kost je klant tevreden te houden maar puur om het levend houden van je bedrijf." OnGuard pleit er daarom voor dat bedrijven klachten bijhouden via een zogenaamd 'klachtenregistratiesysteem' en dat tevens nabelacties van wanbetalers eerder en consequenter worden ingezet.