18 april 2006 -
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers begrijpt weinig of niets van het eigen pensioen. De jaarlijkse pensioenopgave wordt door een meerderheid slechts vluchtig of helemaal niet gelezen en de meeste begrippen die met het onderwerp te maken hebben, roepen vragen op. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart GfK, in opdracht van Delta Lloyd.
Nooit berekend Intomart ondervroeg vijfhonderd werknemers tussen de 24 en 60 jaar. Van de ondervraagden geeft 43 procent aan 'een beetje' of 'praktisch niets' te begrijpen van de pensioenopgave. Voor 56 procent is het onderwerp een bron van zorg. Zeker 48 procent geeft aan niet te weten welk bedrag men krijgt als men met pensioen gaat of uit dienst treedt, omdat dit nooit is berekend. Van de resterende werknemers maakte slechts 5 procent deze berekening zelf, 40 procent besteedde het uit.
Ongerust Uit de resultaten blijkt ook dat werknemers zich enigszins zorgen maken over de oudedagsvoorziening. Het onderwerp scoort een vijfde plaats op de lijst van thema's waarover men zich ongerust maakt, na zaken als criminaliteit, terrorisme en kosten van levensonderhoud. Maar nog voor kwesties als de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het risico om arbeidsongeschikt te raken.
Ik weet nog de eerste keer dat ik met een pensioensadviseur een gesprek had. Ik heb nog nooit zoveel emoties in een uur gevoeld: paniek, lethargie, depressie, boosheid, richtingloosheid, minderwaardigheid.
Ik snapte er werkelijk he-le-maal niets van. Zelfs de Jip en Janneke versie leek op een high-tech encryptiecode die niet te kraken was. Op een gegeven moment heb ik mij - net als mensen die een ongeluk meemaken - gedissocieerd van het hele gesprek. Pure survival dat...
Sommige natuurkundigen geloven dat er meer dan onze 4 dimensies bestaan en dan er in andere dimensies parallele universa bestaan. Volgens mij hoort het hele onderwerp 'pensioenen' in zo'n andere dimensie. Wat mij betreft mag het daar ook blijven ook.
heer C Wit
|
|
19
-
04
-
2006
|
21
:
07
uur
Het lijkt moeilijker dan het is, alleen rijst de vraag al snel of de waarde van ons pensioen werkelijk wordt wat men je nu kan voorrekenen. Gezien de politieke ingrepen uit het (nog relatief recente) verleden gaat het er op lijken dat ons welvaartsniveau er ondanks alle mooie berekeningen vooraf, er in werkelijkheid niet op vooruit gaat.
De vraag is eerder wat moeten we straks gaan inleveren, als er steeds meer Nederlanders een redelijk pensioen hebben opgebouwd...de AOW misschien?
Marcel van Leeuwen
|
|
23
-
04
-
2006
|
09
:
59
uur
Geld heeft vele dimensies. Pensioen is er een van. Het lijkt ver weg maar vraagt nu toch al je aandacht. Het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde die vaak meer waarde heeft dan je denkt. Het is lastig om daar achter te komen. De gemiddelde headhunter/recruiter snapt geen bal van cijfertjes en veel p&o-ers zijn door de vele wijzigingen de afgelopen jaren de weg kwijtgeraakt in pensioenland. Verder trekt de overheid zich steeds verder terug en bedenken werkgevers telkens weer voor hun beter beheersbare regelingen (o.a. door het afbouwen van indexatie van pensioenrechten). Je moet er zelf mee aan de slag. Er is maar een verantwoordelijk voor je financiele toekomst, dat ben jezelf!
Mijn werkgever heeft een consultant inghuurd die verder gaat dan een slap pensioenverhaaltje. Duidelijk inzicht in de persooonlijke pensioensituatie, ook van vorige werkgevers en bovendien afstemming op de prive financiele zaken. Financiele coaching als Employee Benefit daar heb ik wat aan!
Neem een professionele adviseur in de arm of ga zelf aan de slag want:
"wie niet steelt, wie niet erft, zal blijven werken tot hij sterft";)