zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrijspraak bepleit voor Ahold-top

13 april 2006 - De advocaten van de voormalige Ahold-top eisten deze week zonder uitzondering vrijspraak in het strafproces naar de boekhoudfraude. De toplieden van het Zaanse supermarktconcern hebben nooit moedwillig de accountant en aandeelhouders misleid, stelden de zeven strafadvocaten. Het volledig meetellen van de omzet van buitenlandse dochterbedrijven bij die van Ahold was volgens hen terecht. Hetze
De kruideniers van wereldformaat, zoals de Ahold-bestuurders door een advocaat werden betiteld, zijn het slachtoffer van een hetze, meende Mischa Wladimiroff, de raadsman van Van der Hoeven. De verdediging neemt het justitie kwalijk dat zij de voormalige Ahold-top al halverwege het strafonderzoek tot verdachte bestempelde. Dit had volgens hen zijn weerslag op het opsporingsonderzoek.

"Het lijkt alsof er een spook rondwaart bij de FIOD-ECD en het OM: het spook dat verdachten niet gelooft, enkel omdat zij worden verdacht", zei Jan Sjöcrona, die samen met Brouwer de oud-commissaris Roland Fahlin en ex-bestuurder Jan Andreae bijstaat. De advocaat vroeg donderdag het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Meurs
Financieel directeur Michiel Meurs was de genius achter de control letters waarin Ahold zeggenschap opeiste bij de gezamenlijke dochterbedrijven in Zuid-Amerika en Europa. Deze zeggenschap was nodig om onder Amerikaanse boekhoudregels de volledige omzet van de minderheidsdeelnemingen bij de eigen omzet te mogen tellen. Meurs hield brieven waarin deze zeggenschap letterlijk werd ontkend, de zogenoemde side letters, in een lade van zijn secretaresse verborgen voor de accountant. Maar hij heeft nooit bewust iemand misleid, stelde zijn advocaat. Van der Hoeven houdt vol nooit van de side letters te hebben geweten, ook al ondertekende hij er een. Andreae en Fahlin zagen geen kwaad in de elkaar tegensprekende brieven. "Zij hadden geen praktijkervaring en affiniteit met de wereld van de haute finance", benadrukte Sjöcrona.



Koersval
De scherpe koersval die in februari 2003 volgde op de openbaring van de problemen bij Ahold was niet het gevolg van de consolidatiekwestie, maar van de fraude bij Ahold-dochter US Foodservice, betoogde een raadsman van Van der Hoeven deze week. Die fraude speelt geen rol in deze rechtszaak.

Volgende week donderdag mag het OM repliek leveren op de pleidooien van de advocaten. De daaropvolgende woensdag krijgt de verdediging van de Ahold-top de kans hierop te reageren. Na het laatste woord op 8 mei zal de rechter op 22 mei uitspraak doen in de grootste Nederlandse boekhoudfraudezaak.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10