21 maart 2002 -
Het ziekteverzuim onder flexwerkers bedraagt gemiddeld 7,5 procent. Onder vast personeel is dit slechts 6 procent. Een geringe band met de werkgever lijkt hiervan een belangrijke oorzaak te zijn.
Vooral de horecabranche -die veel flexwerkers inzet- heeft hier last van.
Een proef van uitzendorganisatie Tempo Team om dit probleem aan te pakken zorgde voor goede resultaten. Zo'n duizend flexwerkers in de Amsterdamse horeca kregen een jaar lang een gericht trainingsprogramma. De uitzendkrachten kregen onder andere te leren hoe om te gaan met vips, gastgericht te handelen en ze kregen een hostesstrainng aangeboden.
Met het programma daalde het ziekteverzuim tot 4 procent. Volgens een woordvoerder van Tempo Team is met name winst geboekt in het zogeheten 'grijze verzuim'. Dat zijn de ziekmeldingen op maandagmorgen, vaak het gevolg van een zwaar weekend 'doorhalen'. De uitzendorganisatie gaat de opleiding uitbreiden naar andere branches met een hoog ziekteverzuim, zoals de zorgsector en de logistiek.