zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2005 was topjaar voor biotechnologie

5 april 2006 - Het gaat wereldwijd goed met de biotechnologie industrie. Voor het eerst in het dertig jarig bestaan van de sector bereikte de omzet van biotechnologie ondernemingen met een beursnotering een hoogtepunt van ruim 60 miljard dollar. Dat blijkt uit de studie Beyond Borders: The Global Biotechnology Report 2006 van Ernst & Young dat gisteren werd gepubliceerd.

Bij vrijwel elke succesindicator in het onderzoek over 2005 toonde de biotech industrie een robuuste groei. Ook in Europa en in het bijzonder Nederland gaat het de goede kant op met de biotech.

Verlies
Hoewel de omzet van biotech ondernemingen met een beursnotering wereldwijd groeide met 18 procent naar 63,1 miljard dollar is de sector nog wel verliesgevend. Het verlies nam wel af  met 30 procent tot 4,3 miljard dollar. Wereldwijd haalde de sector 19,7 miljard dollar kapitaal op, het op één na hoogste bedrag sinds 2000. De acceptatie van biotechnologie wordt ook steeds groter. De sector stelde in de Verenigde Staten 32 goedkeuringen voor nieuwe producten veilig.

Achter de feiten aanlopen
In 2005 kwam de sector ook in Europa weer in het goede spoor. 'De afgelopen jaren leek de sector in Europa achter de feiten aan te lopen en kon het groeitempo van bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet worden bijgehouden. In 2005 groeide de omzet met 17 procent. Vergeleken met de vijf procent daling in 2004 is dat natuurlijk een prima resultaat,' aldus Pieter Lucas, partner bij Ernst & Young.

Euroepees topjaar


Op financieel gebied boekte Europa zijn beste jaar na het topjaar 2000. Europese biotech bedrijven haalden 3,2 miljard euro op aan kapitaal. Voor het eerst in de geschiedenis haalde de Europese sector meer kapitaal op door beursgangen dan de Verenigde Staten. Het aantal beursgangen nam toe van 8 in 2004 tot 23 in 2005 (in de Verenigde Staten en Canada in totaal 17 beursgangen). Daarmee werd 560 miljoen euro opgehaald ten opzichte van 291 miljoen euro in 2004. 'De concurrentie komt overigens niet alleen uit de Verenigde Staten. De omzet van de sector groeide in Azië met maar liefst 44 procent', aldus Lucas.

Nederland
Nederland heeft binnen Europa de zevende grootste concentratie van publieke en private biotech ondernemingen. Ook heeft Nederland het grootste aantal kleine agrarische- en industriële biotech ondernemingen binnen haar grenzen. De totale omzet van beursgenoteerde biotech bedrijven bedroeg 448 miljoen euro in 2005 met een netto (positief!) resultaat van 26,7 miljoen. De totale opbrengst aan durfkapitaal voor biotech ondernemingen was in 2005 ongeveer 32 miljoen euro. Verder investeerden Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven in 2005 zo'n 74,3 miljoen euro in R&D.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Merle van Houten  |   | 
6-04-2006
 | 
10:52 uur
Heel spijtig dat het de goede kant op gaat met de biotech. Ik vind dat geen goede ontwikkeling, het betekent namelijk een achteruitgang van onze natuur en het milieu.
Daar verspreek ik mij: de natuur is niet van ons. Al dat gerommel heeft tot gevolg dat er steeds meer gerommeld moet worden, de gevolgen ervan zijn namelijk niet te overzien.
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor uitstervende diersoorten. De meeste mensen realiseren zich niet dat het aanpassen van dieren en planten permanente gevolgen heeft voor de natuurlijke leefwereld van andere dieren en planten. Het is een utopie te denken dat je hiermee de wereld verbetert. Elke dieren- of plantensoort die verdwijnt, heeft gevolgen voor andere dieren en planten.
We kunnen niet zonder! Laat ze met rust!
De biologische landbouw is niet te beschermen tegen besmetting van aangepaste gewassen, wat desastreuze gevolgen kan hebben...
Wat mij betreft is het dus zeer spijtig dat de biotechnologie groeit.
Jeroen  |   | 
20-04-2007
 | 
11:30 uur
Wees blij met deze ontwikkeling. Geneesmiddelen die afgestemd zijn op jouw behoeften, chemische processen in fabrieken die door biotechnologische processenvervangen worden en dus schoner worden, vervuilde grond wordt gereinigd door gekweekte bacterien, energiebesparing doordat we op lagere temperaturen onze was kunnen draaien zijn maar een paar voordelen van de biotechnologie. Ik zie alleen maar voordelen.

De dinosaurussen zijn toch ook uitestorven? Dat is dus de ontwikkeling die wij ondergaan. Je kunt het niet tegenhouden je moet alleen weten hoe je ermee om moet gaan.

Merle van Houten  |   | 
12-06-2007
 | 
20:32 uur
Ik zeg ook niet dat het verkeerd is dat er diersoorten uitsterven, maar wel als het door bemoeienis van en ingrijpen door de mens komt. Er is altijd sprake van een natuurlijke selectie. Maar de nadruk ligt dan natuurlijk wel op 'natuurlijke'; het is toch geen biotechnologische selectie, wel?
De dingen die jij noemt zijn allemaal pogingen om de fouten van de mens weer te herstellen. Als je een keer aan het ingrijpen bent in het natuurlijk verloop, blijf je aan alle kanten dweilen... met de kraan open...
bioquantplant.nl  |   | 
17-01-2020
 | 
07:13 uur
Zeer benieuwd naar deze cijfers in 2020?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10