4 april 2006 -
Mensen die vooral of alleen verstandelijk werk doen, zijn veel vaker ziek dan mensen met fysiek werk. Ook werknemers in de sector overheid en non-profit, 45-plussers en vrouwen melden zich vaker dan gemiddeld ziek. Dat blijkt uit een onderzoek dat uitzendorganisatie Randstad liet uitvoeren naar gezondheid op de werkplek.
Het onderzoek onder 863 werkenden van 18 jaar en ouder vond plaats in het kader van het tweemaandelijkse WerkMonitor onderzoek. Gemiddeld heeft ruim een kwart (28 procent) van de werkenden in Nederland zich in de afgelopen drie maanden minstens een maal ziek gemeld. In een zesde van de gevallen lag de oorzaak van het ziekteverzuim in de werksituatie: veel mensen vinden dat ze te hard werken, onder een te hoge werkdruk.
Werklust De Nederlandse werknemer vindt dat de werkgever niet te klagen heeft over het gebrek aan werklust. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de werkenden de laatste tijd wel eens heeft doorgewerkt terwijl ze ziek waren. Slechts vier procent van de werkenden zegt wel eens thuis te blijven zonder echt ziek te zijn. Veel werknemers zeggen aarzelingen te hebben voordat ze zich ziek melden. De belangrijkste reden hiervoor is (43 procent noemt dit, verschillende redenen mogelijk) dat zieke werknemers hun collega's niet willen opzadelen met extra werk(druk). Voor 44 procent is thuis zitten niet bevorderlijk voor het eigen gevoel en het herstel. Een kwart van de ondervraagden vindt zijn eigen werk te leuk om thuis te blijven.
Vrije dagen voor minder verzuim
De meeste werknemers (56 procent) zouden graag beloond willen worden als ze zich een jaar niet of nauwelijks ziek melden. Jan-Paul van den Bosch, directeur HR Solutions bij Randstad vindt dat geen goed idee: 'Het is korte termijn beleid. Het terugdringen van het verzuim is veel meer gebaat als de werknemer zich meer proactief opstelt naar de werkgever, door actief mee te denken over het hersteltraject. Zeker bij langdurig verzuim is het bijvoorbeeld belangrijk om contact te onderhouden met collega's, om de terugkeer niet verder te bemoeilijken,' aldus Van den Bosch.
Chronische aandoeningen Een zeer opvallende uitkomst in het onderzoek is dat 52 procent van de werkenden zegt een chronische aandoening te hebben, zoals allergie, migraine, RSI of een te hoge bloeddruk. Iets meer dan de helft van hen - zo'n 1,7 miljoen mensen - ondervindt hiervan hinder bij het werk. Bij een miljoen mensen zou deze aandoening zijn veroorzaakt of verergerd door de werksituatie. Twintig procent van de mensen met klachten is aangepast dan wel compleet ander werk gaan doen; een derde van de betrokkenen (zo'n 1 miljoen mensen) is noodgedwongen minder gaan werken. Overigens melden mensen met een chronische aandoening zich vaker ziek dan anderen: 33 procent versus 20 procent.
Gezond eten in de kantine Volgens het onderzoek zijn veel mensen zich terdege bewust van hun ongezonde leefstijl. De meeste ondervraagden weten van zichzelf dat ze te laat naar bed gaan, te weinig bewegen, te veel dan wel ongezond eten en daarbij te hard werken. Ook geven werkenden massaal aan dat ze zich realiseren dat gezondheid vooral een eigen verantwoordelijkheid is. Desondanks zegt 63 procent dat er een taak ligt voor werkgevers om gezondheid van de werknemers te stimuleren, bijvoorbeeld door sportbeoefening te stimuleren, een masseur op het werk te regelen en gezond eten in de kantine aan te bieden.