Vorig jaar april bleek slechts 12 procent van de medewerkers achter de nieuwe organisatiestructuur te staan.
2 april 2006 -
Het klonk allemaal zo mooi: een platte organisatie met zelfsturende teams. Meer doen met minder mensen. Maar de nieuwe organisatiestructuur en bijbehorende managementstijl zijn bij de Belastingdienst faliekant mislukt. Voor bedrijven en burgers is dat niet eens slecht nieuws, want door de puinhopen komen ambtenaren niet toe aan controles van belastingaangiften.
Verdwenen Binnen de Belastingdienst heerst grote onvrede over een moeizame reorganisatie en falende automatisering. Door de cultuur binnen de dienst komen de problemen nauwelijks naar buiten. Er heerst een sfeer van angst waardoor medewerkers die deze problemen signaleren er alleen anoniem over willen praten. Zo stelt een anonieme ambtenaar in de krant dat in de belastingcomputers duizenden loonaangiften evenals tienduizenden aangiften inkomstenbelasting zijn verdwenen. Verscheidene collega's bevestigen deze waarneming. Daarnaast zullen de meeste aangiften inkomstenbelasting over 2004 niet gecontroleerd kunnen worden. Dit komt, volgens de ambtenaar, omdat de inspecteurs door automatiseringsproblemen de (elektronisch) ingediende aangiften niet op het beeldscherm van hun pc kunnen oproepen.
Nieuwe structuur
De grootste problemen doen zich voor bij de controles en onderzoeken, essentieel voor de inkomsten van de schatkist. Controle-ambtenaren kunnen het vereiste aantal controles per jaar alleen benaderen door zich op kleine zaken te concentreren. Grotere en lastige controles kosten veel tijd en worden daarom overgeslagen. De problemen bij de fiscus spelen al een paar jaar. Vorig jaar april bleek slechts 12 procent van de medewerkers achter de nieuwe organisatiestructuur te staan. Van een sterk hiërarchische organisatie wil directeur-generaal Thunnissen een platte organisatie maken met zelfsturende (management)teams. Dat experiment willen haar hogere ambtenaren snel beëindigen.
Onderzoek De PvdA wil dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de Belastingdienst. Het Tweede Kamerlid Crone heeft de stellige indruk dat de extra taken die de dienst recentelijk heeft gekregen en de bezuinigingen tot grote problemen hebben geleid.
Zelfsturende teams? Dat experiment is ruim tien jaar geleden al geprobeerd in veel bedrijven. Grotendeels zonder succes. Wat bezielt de directeur-generaal om dat -bij geblekenfalen- nog eens dunnetjes over te doen bij de belastingdienst?
agnes heethaar
|
|
3
-
04
-
2006
|
10
:
35
uur
Zelfsturende teams zijn er niet op het moment dat die term op papier staat. Het kost veel investering en ontwikkeling om teams zelfsturend te maken. Daarnaast vraagt het ook de nodige ontwikkeling van de managers. Vaak blijkt dat de managers op de oude stijl doorgaan, waardoor de weg naar zelfsturing niet ingeslagen kan worden.
Jan Maasland
|
|
4
-
04
-
2006
|
05
:
41
uur
@ Agnes heethaar
Is dat niet een manier om te zeggen: het werkt niet? Zelfsturing is een leuk, maar onhaalbaar idee.
heer Z.K. Bergman
|
|
6
-
04
-
2006
|
22
:
30
uur
Hoezo zijn de 'puinhopen' van de belastingdienst 'geen slecht nieuws' voor de burgers. We weten toch allemaal dat het verwerven van belastinggelden een noodzakelijke voorwaarde is voor het doen van overheidsuitgaven. Het feit dat de belastingdienst haar zaken niet op orde heeft creert een groot risico voor de schatkist. En daar hebben we allemaal last van. Dat laat onverlet dat het onbegrijpelijk is dat een dergelijk achterhaald concept als zelfsturende teams wordt losgelaten op een organisatie die een voor de samenleving uiterst vitale taak heeft.