zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel talent blijft onbenut

28 maart 2006 - In organisaties spoelt minimaal 40 procent van het potentieel menselijk talent onaangeroerd door het putje.  De helft van breinwerkers volgde de verkeerde studie en verricht momenteel werk dat niet bij de eigen persoonlijkheid past. 85 procent wil zijn talenten verder ontplooien; 69 procent wil een beter inzicht in zijn talentbenutting; 80 procent is niet in staat de eigen sterke kanten op te sommen.

Dit blijkt uit onderzoek van Optimaal Talent en onderzoeksbureau Motivaction onder 960 'breinwerkers' in de (zakelijke) dienstverlening, (semi)-overheid en onderzoek/onderwijs.

Talentmanagement


Het talentonderzoek stelt twee vragen centraal: in welke mate is de breinwerker bewust bezig met zijn talentontplooiing en in hoeverre is hij daar tevreden mee? Opvallend is de sterke roep om zelfregie en talentmanagement. De ondervraagden tonen zich erg onzeker over hoe zij de juiste loopbaankeuzes in de toekomst moeten nemen. De breinwerkers schatten verder in dat 40 procent van het aanwezige talent onbenut blijft.

Beter dan de baas
De ondervraagden (van wie 42 procent managers) vinden zaken kunnen regelen en organiseren hun beste kwaliteit, gevolgd door problemen oplossen, hard werken, dingen bedenken en service verlenen. Maar liefst 37 procent van de respondenten vindt dat zijn of haar leidinggevende die talenten niet of nauwelijks waardeert. En 71 procent is er niet van overtuigd dat zijn leidinggevende meer kwaliteiten heeft dan hijzelf. Als belangrijkste ambitie wordt het ontwikkelen van leiderschap het vaakst genoemd, gevolgd door het benutten van creativiteit en het ontwikkelen van managementvaardigheden.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer L.M.J. van Tiggelen  |   | 
29-03-2006
 | 
07:55 uur
Hallo, vooral het deel "Beter dan de baas" verwoord het probleem van de doorsnee manager. Leidinggeven is een een talent, afhankelijk van de aard van de persoon.
Heel vaak laat de manager het woord geven in leidinggeven weg. Ze hebben de leiding! Van geven is totaal geen sprake meer en het gaat ze alleen maar om het nemen. Nemen, want "Er is toch niemand beter dan zij".
Het manager zijn leer je niet met "tips and tricks", manager ben je en de tips and tricks kunnen in bepaalde gevallen handig zijn.
Daarom is het mijn ogen niet verwonderlijk dat veel managers niet op de juiste plek zitten. Manager zijn kun je niet leren of door promotie worden, manager ben je.
heer M.P.D. Odijk  |   | 
29-03-2006
 | 
10:12 uur
De vraag is natuurlijk hoe bruikbaar de uitkomsten van dit éénzijdige onderzoek zijn. Alleen de "slachtoffers" lijken immers aan het woord te zijn geweest.
anne-lies hustings  |   | 
29-03-2006
 | 
13:29 uur
Binnenkort verschijnt een boek van ons (collega en mij) Wij trainen al jarenlang managers in persoonlijke bekwaamheden en weten nu waarom dit gebeurt. Het heeft alles te maken met het niet kunnen werken vanuit autonomie: Ons boek heet: 'Doe wat je wilt, leer in 7 stappen jezelf kennen en in vrijheid omgaan met de ander' en wordt uitgegeven door Altamira Becht. Mocht je meer willen weten, mail me dan op anne-lies@phasecoaching.nl
W.G.T.M. Lee  |   | 
30-03-2006
 | 
00:33 uur
Op verzoek van de inzender verwijderd.
Joris Nijpels  |   | 
3-04-2006
 | 
09:02 uur
Wellicht wat flauw,maar wel goed wakker op de maandagochtend,uw talent zit 'm niet in typevaardigheid;

taining,ontbeekt,crucial.

Doe er uw voordeel mee als professional in resultaat!

Met vriendelijke groet
Agnes Heethaar  |   | 
3-04-2006
 | 
10:30 uur
Daarom ben ik mijn werk zelfstandig gaan verrichten onder de naam: Talent, voor mens- en organisatieontwikkeling.
De Talenten zijn van nature gegeven. Ze moeten vaak nog wel ont-wikkeld (uit de wikkels gehaald) worden. Niet dat je daar heel veel voor moet leren. Nee, juist moet er vaak weer heel veel afgeleerd worden, om uit te komen bij waar je van nature al goed in bent. Daarvoor heb je niet de waardering nodig van je manager. Je hoeft enkel voor jezelf te besluiten, om dat werk te gaan doen voor de samenleving, waar jij nou per uitstek goed in bent.
heer M.P.D. Odijk  |   | 
3-04-2006
 | 
13:38 uur
"Beter dan de baas".
In welk opzicht? Als een organisatie goed in elkaar steekt, is "het talent" op productief gebied inderdaad beter onderlegd dan "de baas"; zeker als het écht een talent betreft. Dity houdt echter niet in dat het talent ook in staat is de rol van de baas over te nemen. Er zijn gewoon werkpaarden en geboren leiders. Sommige briljante mensen horen echt niet op een leidinggevende positie thuis en veel van de zogenaamde talenten zien dat toch als de volgende stap in hun carrière.

"Talentmanagement"
Misschien moet de baas zich meer concentreren op het managen van de (in- en) output van het talent, dan het ontwikkelen van de talenten van het talent. Misschien moet dat laatste aspect gewoon aan dat talent over worden gelaten, en vervult de baas hierin slechts een faciliterende rol.
Jan  |   | 
13-05-2006
 | 
15:28 uur
@heer M.P.D. Odijk

Mensen moeten zichzelf ontwikkelen en niet wachten tot dat de baas het doet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10