9 maart 2006 -
Het bedrag dat Venture Capitalists (VC's) investeerden in risicovolle ondernemingen in Nederland, daalde in 2005 licht. Het aantal risicotransacties daalde sterk. In 2005 werden in Nederland twintig deals gesloten. Dat waren er negen minder dan in 2004. Gezamenlijk leverden die 66,9 miljoen euro op, tegeover 67,7 miljoen een jaar eerder.
Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van Ernst & Young naar durfkapitaalinvesteringen door Venture Capitalists. Op Europees niveau liet het investeringsbedrag in risicovolle ondernemingen een zelfde daling zien. Van bijna 3,8 miljard euro in 2004 naar ruim 3,6 miljard euro in 2005.
Biopharmaceuticals
In Nederland werden de meeste deals gesloten in de sector Biopharmaceuticals: vijf. In 2004 waren dat er zes. Het totale aantal deals dat VC's in Healthcare gesloten werd, kwam uit op acht, vier minder dan in 2004. De helft van het aantal deals bevond zich in het zogenaamde 'later stage'. 'First round' en 'second round' hadden ieder vier deals. In de 'seed round' (opstartfase) viel geen enkele deal te noteren. De stabiele markt in 2004 en 2005 staat in schril contrast met de resultaten in het gouden jaar 2000 toen VC's in Nederland ruim 1,1 miljard euro investeerden.
Zorgen Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services, beziet de cijfers met gemengde gevoelens. 'Stabiliteit is natuurlijk niet dramatisch, maar het ontbreken van deals in de seed round en slechts vier in de first round, geeft aan dat het investeren in nieuwe risicovolle ideeën stagneert. Blijkbaar zien mensen die bereid zijn geld te steken in risicovolle ondernemingen nog te weinig perspectief om binnen een afzienbare tijd hun geld terug te verdienen. Dat baart zorgen, omdat innovaties toch voor een deel afkomstig zijn uit risicovolle initiatieven.'