Overnames uit de jaren negentig worden massaal teruggedraaid
24 februari 2002 -
Veel ondernemingen willen bedrijven die ze in de jaren negentig hebben gekocht, weer kwijt. Van de grote overnames die destijds plaatsvonden, wordt op het ogenblik ruim tweederde teruggedraaid.
Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG Consultancy. De Britse zakenkrant Financial Times maakte vrijdag melding van het onderzoek van het adviesconcern.
Van de topmensen uit het bedrijfsleven die destijds verantwoordelijk waren voor overnames, werkt 32 procent nu elders. Verder kunnen, gezien het grote aantal bedrijven dat op kleinere schaal verder wil, vraagtekens worden gezet bij de voordelen die de beleggers hebben gehad bij de overnames.
De meerderheid van de vijfhonderd grootste overnames uit de jaren negentig die KPMG onder de loep nam, heeft de aandeelhouders geen winst opgeleverd. Van de ondernemingen die in de periode 1996-1998 werden overgenomen, is tweederde nu nog niet voldoende geïntegreerd in de overnemende partij.
Door de groeivertraging van de wereldeconomie en de daling van de aandelenkoersen staat het aantal overnames en fusies op het ogenblik op het laagste peil in tien jaar tijd. De vrees bestaat dat een hele generatie topmensen zal afzien van grote overnemingen, gezien het drama rond het Amerikaanse energieconcern Enron.
Bij sommige overnames was van tevoren al duidelijk dat er bedrijfsonderdelen zouden worden verkocht, bijvoorbeeld divisies die niet bij de kernactiviteiten horen. Andere overnames hebben alleen de begeleidende banken en de adviseurs voordeel gebracht. De drang tot fuseren heeft ook nog geresulteerd in een groot aantal niet voltooide transacties, aldus KPMG.