Werkgever mag werknemer beperkt bespieden met camera's
17 februari 2002 -
Verborgen cameratoezicht op werknemers is verboden, behalve als het noodzakelijk is voor een duidelijk omschreven en aanvaardbaar doel. Beveiliging van een bedrijf tegen sabotage kan zo`n doel zijn.
In winkels en horecagelegenheden is heimelijk cameratoezicht niet toegestaan.
Een nieuw wetsvoorstel van het kabinet beoogt dit het verbod op cameratoezicht uit te breiden. De wet wil verborgen camera`s voor alle publiek toegankelijke en gesloten plaatsen strafbaar stellen. De Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties benadrukt het belang van heimelijk cameratoezicht en vreest dat, als het voorstel wordt aangenomen, dit opsporingsmiddel de beveiligingsbranche en haar opdrachtgevers uit handen wordt genomen.
Momenteel is openlijk gebruik van cameratoezicht onder voorwaarden mogelijk. De werkgever mag de werknemer niet op de werkvloer constant in de gaten houden en het heimelijk afluisteren van telefoons is ook niet toegestaan. Wel mag een werkgever zijn sollicitanten doorlichten alvorens ze aan te nemen. Voor particuliere beveiligingsbedrijven is dat zelfsverplicht. Ook bij benoeming in een vertrouwensfunctie bij de overheid wordt onderzoek naar de sollicitant gedaan. Een werkgever mag onder meer in beperkte mate informeren naar iemands strafrechtelijk verleden.