Overheidssteun goed voor innovatie, overheidsbemoeienis niet
22 februari 2006 -
Ondernemingen op het terrein van biotechnologie opereren in een radicaal-innovatief marktsegment dat gekenmerkt wordt door grote financiële risico's. De kans dat deze innovatieve bedrijven een succes worden is sterk afhankelijk van de overheid. Overheidssteun werkt positief, overheidsbemoeienis niet.
Dat is in het kort de conclusie van Knut Lange in zijn proefschrift Deutsche Biotech-Unternehmen und ihre Innovationsfähigkeit im internationalen Vergleich waarop hij 23 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Negatief werkende instellingen Het institutionele raamwerk van het land van vestiging is dan een belangrijke factor om te slagen. Lange vergeleek de situatie in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland en onderzocht de institutionele voorwaarden voor economisch succes. Duitse biotech-ondernemingen kunnen internationaal goed concurreren, omdat zij geen last hebben van de (negatief werkende) instellingen die zo typisch zijn voor de rest van de Duitse markteconomie.
Overheidssteun Een al te liberale markt is echter ook niet goed. In VS zijn biotech bedrijven succesvoller dan in Groot-Brittannië. De voornaamste reden is dat de VS op innovatief gebied geen liberale markteconomie zijn, maar dat de overheid fors intervenieert. Innovatie heeft niet alleen succes wanneer er grote kapitaalmarkten en flexibele arbeidsmarkten zijn, maar ook wanneer de overheid jonge technologiebedrijven massief steunt.