zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven onvoldoende voorbereid op uitbraak vogelgriep

15 februari 2006 - Het Nederlandse bedrijfsleven is onvoldoende voorbereid op een mogelijke pandemie. Dit blijkt uit een inventarisatie van Marsh, 's werelds grootste risicomanagement specialist. Slechts een gering percentage van de bedrijven heeft de juiste voorbereidingen getroffen op het gebied van business continuïteitsplanning.

Door de recente uitbraak van de vogelgriep in Griekenland, Italië en Duitsland, neemt de kans op een pandemie in Nederland fors toe.



Ziek melden
Volgens het World Health Organisation (WHO) is het slechts een kwestie van tijd voordat het vogelgriepvirus, waarschijnlijk H5N1, zich muteert en een menselijke pandemie veroorzaakt. Sinds afgelopen december zijn van de 149 mensen die besmet waren met het vogelgriepvirus, 80 overleden. Uit onderzoek van Marsh blijkt dat de mogelijke gevolgen van een pandemie aanzienlijk zijn. Zelfs een milde pandemie zou minimaal 7 miljoen doden tot gevolg hebben. Daarnaast zou 25 procent van alle werknemers zich gemiddeld vijf tot twintig dagen ziek melden en kan de wereldwijde economische schade oplopen tot 800 miljard dollar. Nederland is als groot exportland sterk afhankelijk van economieën elders in de wereld. 'Het wegvallen van afzetcapaciteit vormt dus een serieuze bedreiging', aldus Joris van Eck, directeur Global Clients bij Marsh.

Consequenties
Hoewel nog maar weinig bedrijven de juiste voorbereidingen hebben getroffen, zoals het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan, zijn organisaties wel in toenemende mate bezorgd over de consequenties van een mogelijke uitbraak. Sinds eind januari dit jaar hebben meer dan 400 personen van grote ondernemingen een online enquête ingevuld op de Marsh website. De enquête helpt bedrijven, overheden en andere organisaties hun voorbereidingen voor een pandemie te evalueren. Volgens Van Eck maken ondernemingen zich vooral zorgen over de impact van een pandemie op de continuïteit van het bedrijf. 'Maar ook zaken als gezondheidszorg, klanten en markten, het monitoren van uitbraken en reputatieschade en corporate governance blijken redenen voor bezorgdheid.'

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10