30 januari 2006 -
Als werknemers op het werk regelmatig hijgen, hoesten, kortademig worden of druk op de borst voelen, dan bestaat de kans dat ze allergisch zijn voor de werkplek. 15 procent van de Amerikaanse werknemers lijdt in meer of mindere mate aan werkplekallergie. Het komt vooral voor in industriële beroepen.
Volgens de American Academy of Allergies, Asthma & Immunology (AAAAI) kan deze allergie leiden tot zogenaamde 'beroepsastma'. Dat ziektebeeld leidt jaarlijks tot veel ziekteverzuim.
Voorbode Andere symptomen van werkplekallergie zijn een gebrek aan conditie, een loopneus en geïrriteerde ogen. Deze kunnen een voorbode zijn van astmatische aandoeningen en worden veroorzaakt door het inademen van dampen, gassen, vuil of andere schadelijke stoffen op het werk.
Gezonde werknemers Typerend aan deze vorm van allergie is dat de symptomen telkens gedurende werkweek toenemen, terwijl in het weekend weer verbetering optreedt. De symptomen treden niet alleen op bij mensen bij wie allergie of astma in de familie voorkomt, maar ook bij volkomen gezonde werknemers. Het kan maanden tot jaren duren voordat de eerste klachten ontstaan, aldus de AAAAI.
Niet chronisch De allergie- en astmaklachten zijn over het algemeen niet chronisch. Als de ziekte én oorzaak tijdig worden vastgesteld, is er een grote kans op genezing binnen twee jaar. Echter, vaak wordt het ziektebeeld verward met bronchitis en wordt de werkelijke oorzaak niet aangepakt. In dat geval kan permanente gezondheidsschade optreden.
Schoonmaakmiddel Werkplekallergie komt op grote schaal voor in de schoonmaakindustrie, waar het inademen van een bepaald enzym in schoonmaakmiddel tot ademhalingsproblemen leidt. Ook werknemers die met chemicaliën werken lopen een verhoogd risico. Deze chemicaliën worden bijvoorbeeld gebruikt voor verf, isolatiemateriaal en bij de productie van plastic, rubber en schuim. Maar ook mensen die werken met laboratoriumdieren of met latex handschoenen lopen meer risico op beroepsastma. En zelfs iets onschuldigs als boekweitmeel kan leiden tot astma, bijvoorbeeld bij het maken van pasta.