zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rollenspel steeds populairder bij sollicitaties

16 januari 2006 - Werkgevers maken steeds vaker gebruik van nagebootste werksituaties om sollicitanten te testen. De kandidaten nemen deel aan een rollenspel en krijgen tijdens een gesimuleerde werkdag het ene na het andere probleem voor hun kiezen. Daarmee kan beter dan met een gesprek alleen worden beslist of een sollicitant geschikt is voor de functie.

Daarover bericht Zibb.nl.



Aanvulling
Acteurs spelen in dit soort rollenspel de klant of ondergeschikte en bestoken de sollicitant op zo'n dag met e-mails en telefoontjes. Vaak hebben ze klachten. De spellen zijn een aanvulling op sollicitatiegesprekken, het bevragen van referenties en schriftelijke tests.

Werkvloer
Werkgevers zeggen dat de tests laten zien hoe de kandidaat functioneert op de werkvloer. Ze komen erachter hoe hij of zij omgaat met collega's en ondergeschikten. Voorstanders zeggen dat de sollicitanten na de tests beter kunnen beslissen of de functie hen wel aanspreekt.

IQ-tests
Wetenschappers concluderen (gratis registratie verplicht) overigens nog altijd dat IQ-testen de beste voorspeller voor iemands functiegeschiktheid. De redenatie daarbij is dat in een hoge intelligentie ook de kracht om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken besloten ligt. En daarbij: een rollenspel kan ook de verkeerde talenten weergeven: acteertalent...

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Michiel Bilkerdijk  |   | 
1-07-2007
 | 
18:02 uur
Een hoge IQ biedt niet altijd zicht op het functioneren van iemand
Het geeft geen zicht op bv de stressbestendigheid en overigens blijkt in de praktijk dat mensen met een hoge IQ vaak theoretisch aangelegd zijn maar veel minder met praktijk gerichte problemsolving kunnen omgaan. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen obv een IQ test zijn afgewezen voor een funktie,later voor diezelfde funktie en bij een andere werkgever in dienst worden genomen en toch blijken uit te blinken in die funktie
Martha van de Pasch  |   | 
1-07-2007
 | 
22:39 uur
Rollenspelen zijn echt iets van de laatste tijd. Het lijkt mij vrij onzinnig om bijvoorbaat al te zeggen of iemand geschikt is na een bepaald patroon aangegeven te hebben hoe hij of zij zal reageren. Het blijft nog altijd een spel en dan reageert de mens toch als op het toneel net wat e van hem wordt verwacht. Moet men aardig zijn dan reageert men zo, moet men streng zijn idem dito. We kunnen daarmede de ander voor de gek houden. Wat het IQ daarmee heeft uit te staan is mij een raadsel. Bij een rollenspel reageert de mens meer emotioneel en ik meen te zeggen dat dit meer naar voren komnt dan het IQ. Het omgaan met collega's gaat in de praktijk anders dan op dat moment even een vervelend figuur voor je neus zetten en kijken hoe jij reageert. Het is wel degelijk anders als je met zo iemand de hele dag moet optrekken. Dan zullen er andere trucs bedacht moeten worden i.p.v. in een uur tijd iets te bedenken. Nieuwe vaardigheden aanleren doe je in de praktijk en niet een voorgekouwd verhaal wat en hoe je iets moet zeggen. Wat blijft er dan nog van je over. Maar ja de commercie vaart er wel bij. Wie dit soort zaken heeft bedacht is een slimme jongen. Nog even en er komen rollenspelen voor een huwelijk. We spelen al een rol als we de deur achter ons dicht trekken. Laat een ieder zichzelf mogen blijven. Het is nog altijd zo dat een mens meer leert van zijn collega's om zich heen die hem vanzelf wel terecht wijzen dan van een opgelegde rol van een paar uur waar duur voor betaald wordt. Over een paar jaar is dit weer achterhaald. Wat is het volgende. Naast het in het openbaar leren praten, de psychoanalyses en de IQ testen blijft er niets meer van het karakter zelf over. Het feit is dat men nimmer zijneigen wezen kan veranderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10