Belangstelling baas zorgt voor langer ziekteverzuim
13 november 2005 -
Werknemers die veel steun van hun leidinggevenden ervaren, hervatten minder snel hun werk. Steun van rechtstreekse collega's zorgt wel voor een snellere terugkeer. Dit concludeert Maaike Post van in haar proefschrift over werkhervatting door werknemers die onder de Wet verbetering poortwachter vallen.
Zij promoveert op 23 november 2005 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek volgde zij bijna duizend werknemers tot tien maanden na hun ziektemelding.
Poortwachter Post onderzocht de werkhervatting door werknemers die onder de Wet verbetering poortwachter vallen. Die wet heeft tot doel de reďntegratie van zieke werknemers te verbeteren. Daartoe stelt de wet onder meer verplichtingen aan werkgever en werknemer om zich hier voor in te zetten.
Slechte verhouding Waarom de belangstelling en steun van de leidinggevende een omgeeerd effect heeft op de werkhervatting is onduidelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is een combinatie van de economische neergang en een mogelijk slechte verhouding met de leidinggevende, aldus Post.
Alternatieve taken Niet alleen de optstelling van leidinggevende en collega's is bepalend voor een snelle werkhervatting, ook het type gezondheidsklacht, zo blijkt uit het onderzoek. Werknemers met klachten aan houding- en bewegingsapparaat gaan relatief het snelste weer aan het werk. Werknemers met psychische klachten hebben de meeste tijd nodig voor hervatting van hun werk.
Tijdschema Reďntegratie kan plaatsvinden via een vooropgesteld tijdschema, dan wel op basis van het verloop van klachten. Uit het onderzoek blijkt dat deze laatste vorm het meest wordt toegepast. Dit ondanks dat al eerder is aangetoond dat het tijdschema er juist voor zorgt dat werknemers sneller weer aan het werk gaan. Verder blijkt uit het onderzoek dat de termijnen die in de Wet verbetering poortwachter zijn opgenomen voor de verschillende acties in het reďntegratieproces, in veel gevallen niet worden gehaald.