31 oktober 2005 -
Bestuurders van grote ondernemingen gedragen zich banger dan voorheen. Dat is het gevolg van nieuwe, verscherpte regelgeving op het gebied van mededinging en behoorlijk bestuur. Bij overtreding van die regels worden bestuurders ook persoonlijk in de portemonnee geraakt.
Dat stelde de Rotterdamse hoogleraar M.J. Kroeze afgelopen vrijdag bij de aanvaarding van de leerstoel Ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Boekhoudschandalen Met Bange Bestuurders doelt Kroeze niet op de bestuurders die betrokken zijn geweest bij de boekhoudschandalen zoals bij Enron, Parmalat of Ahold. Deze bestuurders zijn terecht bang in het zicht van hun maatschappelijke val en gerechtvaardigde straf.
Zuiver geweten Maar juist ook bestuurders met een zuiver geweten gedragen zich angstiger. Deze angst is ingegeven door aansprakelijkheidsregels, door grotere bereidheid om procedures tegen bestuurders te beginnen en door voorgenomen wijzigingen in de Mededingingswet en financiële toezichtwetten. Deze wijzigingen kunnen ertoe leiden dat bestuurders persoonlijk hoge boetes krijgen. Kroeze benoemt aanwijzingen die erop duiden dat bestuurders hun ondernemersgedrag laten beďnvloeden door deze verscherpte regelgeving en door de grote aandacht die er is voor het functioneren van bestuurders.
Aanpassingen Dit kan een nadelige invloed hebben op de economische ontwikkeling van Nederland omdat angst voor aansprakelijkheid kan leiden tot te voorzichtig ondernemersgedrag. Omdat dit onwenselijk is, vindt Kroeze dat er aanpassingen in de wet moeten komen om dit te voorkomen.