18 oktober 2005 -
Spiegelen werkt! Mensen hebben de onbewuste neiging het gedrag, de gezichtsexpressies en de manier van spreken van anderen na te doen. Dat bevordert de binding tussen mensen. Imitatie heeft voordelen voor beide partijen: gesprekken lopen soepeler; het wederzijds begrip en de empathie en sympathie nemen toe. Dat versterkt weer het imitatiegedrag.
Als mensen elkaar onaardig vinden imiteren ze minder, maar de positieve cirkel van imitatie en sympathie kan op gang komen als een van de partijen bewust aan het na-apen slaat. Dat blijkt uit onderzoek waarop sociaal wetenschapper Mariëlle Stel vorige maand promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Imitatie van gezichtsuitdrukkingen Stel concludeert op basis van een proef met het al dan niet nadoen van de gezichtsuitdrukkingen, dat personen die imiteren emoties makkelijker overnemen en zich meer verplaatsen in het perspectief van de ander. Bovendien hadden deze proefpersonen meer begrip en sympathie voor de geïmiteerde.
Onecht Een ander proef liet zien dat imitatie tweetallen meer emotioneel op elkaar afstemt en leidt tot meer empathie en begrip. Imitatie geeft ook meer binding en een soepeler contact. Bovendien voelden proefpersonen die nagedaan werden dat de ander meer waardering voor hen had. Wanneer emotionele expressies echter als onecht worden ervaren, heeft dat geen positief effect. In die zin heeft Michel Hoetmer het bij het rechte eind. Die betoogde onlangs dat spiegelen niet werkt, als de emoties niet echt zijn.