13 oktober 2005 -
De maximale arbeidstijd wordt in de nieuwe arbeidstijdenwet gemiddeld 48 uur per week inclusief overwerk en 'wachturen' op de werkplek. De regel geldt ook voor nachtwerk, waarvoor momenteel nog een maximum van 40 uur geldt. Werknemers die ermee akkoord gaan, mogen werken tot maximaal 60 uur per week.
Het gemiddeld aantal uren wordt berekend over een periode van 26 weken (nu is dat nog 13 weken). De nieuwe wet gaat volgens verwachting volgend jaar in.
Aanwezigheidsdiensten Het concept-Arbeidstijdenbesluit van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is een antwoord op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (het zogeheten Jaeger-arrest), dat stelt dat aanwezigheidsdiensten gelden als werktijd. Zulke diensten komen vooral voor in de zorg en bij de brandweer. Doordat aanwezigheidsdiensten meetellen als werktijd, loopt het gemiddelde aantal gewerkte uren per week namelijk snel op, vaak tot boven de toegestane 40 uur per week. Het kabinet wilde niet langer wachten op de nieuwe EU-richtlijnen over arbeidstijden en wil met het spoedadvies snel duidelijkheid verschaffen over de normen die moeten worden aangehouden.
Afwijken Bij de overlegregeling mag er - onder voorwaarden - van de standaardnormen worden afgeweken. Zo'n collectieve regeling met afwijkende afspraken kan via een CAO worden overeengekomen. Biedt de CAO geen uitkomst, dan kan het medezeggenschapsorgaan met de bestuurder nadere afspraken maken. Meer informatie over arbeidstijden en de wettelijke regelingen vindt u op de site van het ministerie van SZW.