10 oktober 2005 -
Een op de drie werknemers heeft wel eens een assessment moeten doen voor een nieuwe baan. Zo'n uitgebreid onderzoek naar de vaardigheden en de persoonlijkheid van de sollicitant komt vooral voor bij mensen met een hoge opleiding. Dat heeft uitzendconcern Randstad maandag gezegd. Wetenschappelijk onderzoek wijst overigens uit dat de voorspellende waarde van assessments uiterst laag is...
Geen voorspellende waarde
Volgens Randstad hechten personeelchefs steeds meer belang aan assessments. Zij hopen zo teleurstelling tijdens de proefperiode te voorkomen. De sollicitanten zelf zijn minder te spreken over de onderzoeken. De tests werken niet als selectiemethode en toekomstig gedrag is er evenmin mee te voorspellen, stellen zij. Daarmee hebben zij het wetenschappelijk gelijk aan hun kant. Het blijkt dat eigenlijk alleen intelligentietests enige voorspellende waarde hebben en persoonlijkheidsvragenlijsten en assessment centers nauwelijks.
Tevreden Werknemers zijn over het algemeen wel tevreden over de uitkomsten van hun assessment. Tweederde geeft aan dat de resultaten van de test in (zeer) grote mate overeenkwamen met hun eigen beeld, aldus Randstad. Volgens het uitzendconcern doen bedrijven meer aan assessments dan de overheid. Uit de enquête van Randstad blijkt verder dat mensen meer vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt. Werknemers denken iets gemakkelijker een andere baan te kunnen vinden.