Invoering Euro kan overheid honderden miljoenen opleveren
6 december 2001 -
Minister Zalm (Financiën) kan al snel profiteren van de invoering van de euro. Bij de omwisseling van de gulden naar de euro zullen oude bankbiljetten niet allemaal ingeleverd worden.
De waarde hiervan kan de uitgever ervan, De Nederlandsche Bank (DNB), als winst afboeken. De staat is enige aandeelhouder van de DNB.
Als gevolg van een recent Koninklijk Besluit hoeft minister Zalm niet zoals gebruikelijk tien jaar te wachten op dit geld, maar kan hij dit al in 2003 deels bijschrijven. De meevaller, die kan oplopen tot enkele honderden miljoenen guldens, gaat naar aflossing van de staatsschuld.
De Nederlandsche Bank kan nu nog niet voorspellen hoe hoog de waarde van het aantal 'verdwenen' bankbiljetten zal zijn. De woordvoerder verwijst naar 1986 toen er een nieuw biljet van honderd gulden is ingevoerd en dat bijna 100 miljoen gulden aan 'verstorven' biljetten opleverde. De honderdjes vertegenwoordigen volgens de woordvoerder ongeveer 40% van de totale waarde van Nederlandse bankbiljetten. Nu met de komst van de euro alle Nederlandse biljetten eruit gaan, kan de waarde van het aantal 'verstorven' biljetten oplopen tot enkele honderden miljoenen guldens.