5 juni 2005 -
In het begin van de internethype was het schering en inslag: het claimen van een domeinnaam van een bekende onderneming of artiest. Bedrijven als KLM stelden alles in het werk om hun naam op internet veilig te stellen en domeinkrakers van het lijf te houden. Nu moet Shell er opeens aan geloven. De oliemaatschappij laat het er niet bij zitten.
Een Britse legerveteraan heeft de domeinnaam www.royaldutchshellplc.com ingepikt. Royal Dutch Shell is de naam waaronder het Nederlands-Britse olieconcern in de loop van dit jaar verder gaat. De Nederlandse en de Britse tak van het concern worden dan samengevoegd.
Zakelijk geschil De actie van de nu 88-jarige Alfred Donovan is volgens een woordvoerder van Shell een uitvloeisel van een zakelijk geschil. In de jaren negentig voerde de Brit voor Shell in Groot-Brittannië een promotiecampagne uit en nu meent hij dat hij daar te weinig geld voor heeft gekregen. Shell zegt zijn verplichtingen te zijn nagekomen. De sympathie van Donovan voor Shell is er sindsdien niet groter op geworden. Internetadres www.royaldutchshellplc.com bevat een grote hoeveelheid artikelen over het olieconcern en vooral de problemen waarmee Shell de afgelopen tijd te maken heeft gehad.
Olie- en gasreserves Zo wordt de kwestie rond de olie- en gasreserves van Shell breed uitgemeten. Begin vorig jaar bleken die reserves minder waard dan in de boeken stond aangegeven. Het schandaal verhevigde de discussie over de ingewikkelde bestuursstructuur van Shell. De oliemaatschappij besloot in oktober Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading samen te voegen tot een onderneming.
Arbiter Kort nadat de fusie was aangekondigd bleek dat de domeinnaam www.royaldutchshellplc.com al was geclaimd. In een poging de domeinnaam alsnog in bezit te krijgen is Shell nu een zaak begonnen bij de World Intellectual Property Organization, een organisatie in Genève die in dit soort kwesties als arbiter optreedt. Shell wil dat Donovan de rechten over de site wordt ontnomen.