Grote bedrijven gaan gebukt onder financiële regelzucht
1 juni 2005 -
Hoewel kleine en middelgrote bedrijven procentueel gezien meer kwijt zijn aan administratieve lasten, hebben grote bedrijven ook aanzienlijke, nieuwe regelzucht op zich af zien komen, vooral op financieel gebied. Het bedrijfsleven is de afgelopen jaren bijvoorbeeld geconfronteerd met de code-Tabaksblat, de wet van Sarbanes-Oxley, de nieuwe boekhoudregels IFRS en nieuw toezicht door de Autoriteit Financiele Markten (AFM).
Het midden- en kleinbedrijf is (voorlopig) gespaard gebleven van deze verhoogde regelzucht.
Nieuwe bedrijfstak Door deze nieuwe regelgeving is ook een nieuwe (sub)bedrijfstak ontstaan. Gewoonlijk werden forensische accountants voor dit soort zaken ingeschakeld, en dan meestal die van KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte en Ernst & Young. Deze grote vier bleken echter deel uit te maken van de boekhoudschandalen die de oorzaak waren van de nieuwe wet- en regelgeving.
Voormalige werknemers Dit heeft geleid tot het opzetten van veel nieuwe, kleine organisaties die zich bezighouden met fraude- en integriteitsonderzoek. Die organisaties zijn doorgaans opgezet door voormalig werknemers van de grote vier. Een voorbeeld hiervan is het Amsterdamse bureau 4iTrust. Dit bureau is opgericht door werknemers van Deloitte en PricewaterhouseCoopers. Daarnaast voeren grote bedrijven steeds vaker zelf onderzoeken uit naar de eigen integriteit.