1 juni 2005 -
Het zal wel toeval zijn, maar precies op de dag dat Nederland in grote meerderheid de Europese grondwet verwierp, adviseerde de Europese Commissie het Nederlands kabinet om de hypotheekrente af te schaffen. Typisch zo'n onderwerp waar 'Europa' zich niet mee zou bemoeien, zo bezwoer het 'ja-kamp' de afgelopen weken.
De Europese Commissie vindt dat het Nederlandse kabinet serieus moet overwegen de aftrek van hypotheekrente te schrappen. Op die manier kan Nederland ook op de lange termijn de begroting in balans houden.
Advies Het gaat overigens slechts om een advies, dat vermeld staat in het woensdag verschenen rapport Public Finances in EMU 2005. 'Brussel' heeft formeel niet de bevoegdheid om in te grijpen in de belastingaftrek, waarvan vrijwel alle huiseigenaren profiteren. Uit de berekeningen van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, blijkt dat er steeds meer geld naar de aftrekpost gaat. Vorig jaar kostte het de schatkist 3,8 procent van het bruto binnenlands product. Begin jaren negentig was dat nog 2,2 procent.
Geleidelijk invoeren 'Brussel' zegt de hypotheekrenteaftrek ofwel helemaal geschrapt kan worden, ofwel dat er een maximum moet komen aan wat een huiseigenaar kan aftrekken. In beide gevallen is het verstandig, zo staat verder in het rapport te lezen, om zo'n ongrijpende wijziging geleidelijk in te voeren om schokken in de huizenmarkt te voorkomen.
AOW-premie Het rapport geeft ook een advies over een ander uiterst gevoelig onderwerp: de AOW-premie. Momenteel hoeven 65-plussers deze bijdrage niet te betalen, maar de Commissie adviseert om ook de ouderen met een aanvullend pensioen aan te slaan. Ook hier zou een ruime overgangsperiode op zijn plaats zijn, aldus het rapport. De Commissie denkt dat de beroepsbevolking op die manier minder lasten hoeft te betalen, wat goed is voor de werkgelegenheid.