30 mei 2005 -
Werkgevers discrimineren vaak in advertenties als zij om een 'jong en dynamisch' nieuw personeelslid vragen. Ook het hanteren van leeftijdsgrenzen voor vacatures zonder de reden hiervoor op te geven, is verboden. Dat zei voorzitter A. Castermans van de Commissie Gelijke Behandeling (CBG) maandag.
Volgens Castermans is bij werkgevers en ook bij bemiddelingsbureaus onvoldoende kennis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGLB), die 1 mei 2004 is ingegaan. Tot dusverre behandelde de commissie tien klachten, waarbij de werkgever niet kon uitleggen waarom een leeftijdseis gerechtvaardigd was.
Supermarkten De klachten over het selecteren op leeftijd bij de werving die het CGB heeft behandeld, komen uit het bankwezen, it-sector, horeca, bemiddelingsbureaus en supermarkten. Vooral over de laatste branche komen de laatste tijd veel klachten binnen. Zo heeft CNV Jongeren begin deze maand een klacht bij de commissie ingediend tegen supermarkten wegens leeftijdsdiscriminatie.
Meldpunt Volgens voorzitter A. Blokland van de jongerenvakbond maken supermarkten zich schuldig aan discriminatie door jongeren na paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen, omdat ze te duur worden. Ook wordt vaak ronduit gezegd dat je als twintiger te oud bent om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière. De CNV-jongerenorganisatie kwam de praktijken op het spoor via een eigen meldpunt, waarbij inmiddels bijna tachtig klachten zijn binnengekomen.
Discriminatie in cao's wel toegestaan Het merkwaardige van de Nederlandse wetgeving is dat leeftijdsdiscriminatie wel is toegestaan in arbeidsvoorwaarden. ZO gelden er lagere minimumlonen voor jonge werknemers en worden in cao's vaak andere arbeidsvoorwaarden afgesproken, naarmate een werknemer ouder wordt.