28 november 2001 -
Het verhogen van de leeftijd waarop werknemers daadwerkelijk met pensioen gaan is de beste manier om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Dat staat in een studie die de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd.
Door de veroudering van de bevolking in de komende decennia dreigt de gemiddelde welvaart fors te dalen, terwijl de uitgaven voor sociale zekerheid en pensioenen sterk zullen stijgen, blijkt uit de studie. Maatregelen als het verder gezond maken van de overheidsfinanciën en het bevorderen van de economische groei bieden wel soelaas, maar zijn niet voldoende.
Het is veel effectiever om mensen langer aan de slag te houden. Formeel ligt de pensioenleeftijd overal in de Europese Unie op 65 jaar, maar in de praktijk stoppen werknemers gemiddeld rond hun 58ste met werken doordat ze vervroegd met pensioen gaan of een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Als iedereen tot zijn 65ste doorwerkt, dan heeft dat heeft duidelijk gunstige gevolgen voor de welvaart en de overheidsfinanciën. De welvaart per hoofd van de bevolking zou stijgen met 8,7 procent in 2030 en met 13,1 procent in 2050.