28 april 2005 -
In landen waar werknemers moeilijk kunnen worden ontslagen, groeit de arbeidsproductiviteit sneller dan in landen met een lage ontslagbescherming. Dat concluderen Servaas Storm en Ro Naastepad, beiden medewerkers van de Technische Universiteit Delft, op basis van econometrisch onderzoek van gegevens van twintig landen.
Zij publiceerden de resultaten van hun rekenwerk onlangs in het economenblad ESB. Nederland wordt overigens aangemerkt als middenmoter: werknemers kunnen hier minder makkelijk worden ontslagen dan in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Denemarken, maar vergeleken met België, Duitsland en Zweden is de arbeidsmarkt in Nederland juist flexibel.
Weinig innovatief De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat er doorgaans van wordt uitgegaan dat veel ontslagbescherming leidt tot een inert en weinig innovatief bedrijfsleven. In landen waar personeel makkelijk kan worden ontslagen en aangenomen, zouden veranderingen sneller kunnen worden doorgevoerd. Dat de praktijk precies omgekeerd is, verklaren de onderzoekers uit het feit dat in landen met veel ontslagbescherming het personeel doorgaans meer gemotiveerd is om kennis en vaardigheden in te zetten ten bate van de onderneming. Wie makkelijk kan worden ontslagen, zal eerder aan zichzelf denken en niet snel meedenken met zijn werkgever.
Meer leidinggevenden Bovendien zijn in landen met een lage ontslagbescherming meer leidinggevenden nodig om de werknemers in het gareel te houden: bedrijven in de Verenigde Staten en Canada tellen relatief gezien twee keer zo veel managers als bedrijven in de meeste Europese landen.
Bron:PZ Signaal