4 april 2005 -
Een op de tien werknemers krijgt te maken met seksuele intimidatie op de werkvloer. Volgens onderzoek van TNO heeft 14 procent van de vrouwen en 5 procent van de mannen hier last van. Vergeleken met andere landen is dat overigens zeer laag.
De internationale arbeidsorganisatie ILO schat het percentage bij vrouwelijke werknemers op maar liefst 50 tot 90 procent. Van de slachtoffers krijgt 78 procent te maken met dubbelzinnige opmerkingen en 54 procent met handtastelijkheden. Seksuele intimidatie leidt echter zelden tot klachten. Het aantal klachten daalde in Nederland zelfs van 15 tot 7 procent.
Onvoldoende vertrouwen Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben werknemers er onvoldoende vertrouwen in dat werkgever de klacht serieus nemen en daarom dienen ze maar liever geen klacht in. Volgens de Arbowet zijn bedrijven verplicht om beleid te voeren dat werknemers beschermt tegen seksuele intimidatie, maar bedrijven zijn vrij in de wijze waarop ze dat doen.
Productiviteit Seksuele intimidatie kan niet alleen de reputatie van een bedrijf beschadigen, maar ook de productiviteit. Het verloop en het verzuim van werknemers neemt namelijk sterk toe als gevolg van een sociaal onveilige werkomgeving.
Bron:MKBnet