Civiele procedures tegen Nina Brink gaan gewoon door
31 juli 2001 -
Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van Nina Brink. Diverse civiele procedures tegen haar gaan echter gewoon door.
Brink zelf probeert echter te werken aan eerherstel.
De officier van Justitie in Amsterdam maakte dinsdag bekend af te zien van een strafrechtelijke vervolging van de oprichtster van internetprovider World Online. De advocaten Hammerstein en Spong hadden namens een aantal beleggers om vervolging gevraagd. De beleggers voelden zich benadeeld bij de beursgang van het inmiddels door Tiscali overgenomen internetbedrijf. Het onderzoek van justitie richtte zich op de vraag of er sprake was van misleiding in het prospectus en of er gebruik is gemaakt voor voorkennis. Uit onderzoek van de Economische Controledienst naar de beursgang van maart 2000 blijkt dat de verdenkingen niet juist waren, aldus het OM.
Nina Brink heeft via een persbericht laten weten van alle blaam gezuiverd te zijn, nadat volgens haar uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat ze met het onderdeel 'verkoop van aandelen World Online' volstrekt integer heeft gehandeld.
Behalve Hammerstein en Spong heeft ook de Soester advocaat Bob van der Goen een procedure aangespannen tegen World Online, Nina Brink en de banken ABN AMRO en Goldman Sachs. Hij spande namens de Stichting Van der Goen/Wolclaims een civielrechtelijke, en geen strafrechtelijke, procedure aan. Uitgerekend op dinsdag ging de dagvaarding voor die zaak de deur uit. 'Toeval,' volgens de jurist.
In tegenstelling tot de oprichtster van World Online vindt Van der Goen bepaald niet dat Brink van alle blaam gezuiverd is. Van der Goen verwijt Brink dat zij zowel in het prospectus bij de beursgang als in andere uitlatingen beleggers verkeerde informatie heeft gegeven. Ook zou Brink de zogeheten lock-up-restrictie overtreden hebben door een fors pakket aandelen World Online te verkopen via het Amerikaanse beleggingsfonds Baystar, een maatschappij waarin zij belangen had. Op grond van een lock-up-beperking mogen bestuurders hun aandelen in de onderneming pas na een bepaalde tijd na de beursgang verkopen.