Job rotation is eigenlijk een demotie. Wat te doen?
22 november 2004 -
Vraag: Afgelopen donderdag is mij medegedeeld dat ik een andere functie krijg in het kader van 'job rotation'. Maar de functie die mij wordt aangeboden betekent in feite een demotie. Daar ben ik niet blij mee. Kan dat zomaar? En heb je tips hoe ik nu moet handelen? Judith Hamerlinck geeft antwoord.
Antwoord:
Of je 'verplicht' kunt worden tot jobrotation kun je natuurlijk zelf nagaan in je arbeidscontract en - voorwaarden. Jobrotation is een onderdeel van het personeels- en loopbaanbeleid waar werkgever en werknemer samen naar toe werken in hun manier van omgaan met invullen van de behoeften van de organisatie, van functies (bv. interne kandidaten eerst) en individuele ontwikkeling. Jobrotation is bedoeld voor ontwikkelingen waar werkgever en werknemer beide baat bij hebben. Demotie is binnen dat traject doorgaansgeen logische stap - tenzij de werknemer dat zelf wil. Wel wordt jobrotatie natuurlijk moeilijker naarmate het aantal toekomstig interessante functies beperkter is. Jobrotatie houdt organisatiegerichte kennis en ervaring binnen de muren, terwijl de behoefte van mensen om zich te ontwikkelen en vernieuwen, kan worden gehonoreerd en men er wederzijds van profiteert. Je voert het ook niet even van vandaag op morgen in zonder protocol dat met overlegorganen als OR of medezeggenschapsraad is doorgenomen.
Geen verrassing Jobrotation is normaal gesproken geen verrassing. Toch krijg ik uit de manier waarop je vraag is geformuleerd ('directiebesluit' en één maand om nieuwe functie te vinden), de indruk dat dat laatste wel het geval is, en dat jobrotatie lijkt te worden ingezet voor oneigenlijke doelen. En dan heb je een potentieel arbeidsconflict op de loer liggen, waarin je werkgever eenzijdig een verandering wil opleggen. Als dat inderdaad het geval is, is het - gelet op de korte termijn die je directie heeft gesteld - sowieso handig om te rade te gaan bij de juridische afdeling van je rechtsbijstandverzekering of vakbond of je bepaalde stappen moet ondernemen om je zakelijke belangen vooralsnog veilig te stellen, bij voorkeur zonder de relatie op scherp te zetten. Neem daarnaast contact op met de overlegstructuur die de belangen van het personeel bij jullie directie behartigt. Je kunt de kwestie ook aankaarten bij collega's die in een vergelijkbare situatie zijn gekomen en gezamenlijk de zaak constructief bij de directie op tafel leggen.
Verantwoordelijkheid Dat zijn wat formeel-noodzakelijke stappen. Maar je eigenlijke werk begint met je af te vragen waarom de werkgever je in deze positie plaatst, waarvan hij zelf ook kan zien aankomen dat dat tot een voor jou onacceptabele situatie leidt en de kans op conflict en vertrek toeneemt, zonder dat hij daarvoor een wezenlijk alternatief aanreikt. Doorgaans kan je er gevoeglijk van uit gaan dat dat komt omdat er iets in de relatie tussen jou en de werkgever niet klopt. Hetzij in de persoonlijke sfeer, hetzij door scheefgroei van functie-salaris-capaciteiten, hetzij door je functioneren - een goede beoordeling zegt ook niet altijd alles. Welke verantwoordelijkheid trek je hiervoor naar jouzelf toe?
Persoonlijke ontwikkeling Zoals altijd begint het met: zelfonderzoek. Hoe sta je eigenlijk tegenover het idee van jobrotatie an sich en hoe zie je je eigen persoonlijke ontwikkeling? Leer ook van wat je voor jezelf gaat vaststellen dat je eigen aandeel in het geheel is. Zie je behoefte aan je gelijk, voorkomen van gezichtsverlies, veiligheid, rechtvaardigheid en continuïteit onder ogen, maar kies ervoor om niet de invulling van die behoeften prioriteit te maken bij de manier waarop je met deze situatie omgaat. Ga op zoek naar wat je wérkelijk wilt rondom je werk en stel voor jezelf vast waar je dat kunt vinden: hier, op een andere plaats in deze organisatie of elders. En als dat 'elders' blijkt te zijn, zorg er dan voor dat je daarnaar op zoek kunt gaan op een manier waarin ook jouw belangen goed worden behartigd, wellicht zelfs door je werkgever gesteund door middel van een door hem gefinancierd outplacementtraject..
Klik hier voor meer artikelen van Judith Hamerlinck.
Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.
Judith Hamerlinck biedt via haar eigen site www.thebecompany.nl praktische informatie rondom de issues stress, problemen en zelfinzicht. Haar site is duidelijk, informatief, reikt oplossingen aan, en is zeer uitgebreid.