zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap

De Baak onderzoekt 'de volgende 75 jaar leiderschap' in nieuwe podcast

30 januari 2023 - Personeelstekorten, een dreigende recessie en maatschappelijke discussies over kansengelijkheid en klimaat. Omgaan met de toegenomen complexiteit en spanningen in de samenleving vragen om ander leiderschap, vindt 77 procent van werkend Nederland. De Baak, het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap, onderzocht dit -en meer-  in het kader van haar 75 jarig bestaan. Het onderzoek laat zien waar een goede leider volgens werkend Nederland aan moet voldoen. Ook lanceert zij haar nieuwe podcast: ‘Ongeboren Leiders’.  

De wereld om ons heen verandert continu. Dit vraagt ander leiderschap dan twintig jaar geleden, vindt ruim driekwart (77 procent) van de ondervraagden. Godfried IJsseling, leiderschapsexpert bij de Baak, zegt hierover: "We hebben in de afgelopen 75 jaar geleerd dat iedere nieuwe generatie nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Ruim twintif  jaar geleden had leiderschap nog meer de traditionele vorm, gericht op controle. De jonge generatie van nu verwacht dat een leider medewerkers stimuleert zich te ontwikkelen, goed luistert én maatschappelijke verandering teweegbrengt. Goede leiders moeten bij alle dilemma’s iedereen een luisterend oor bieden." 


 
Goede leiders zijn authentiek
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 83 procent van werkend Nederland (twintig- 67 jaar) vindt dat een goede leider authentiek is, en dus dichtbij zichzelf blijft. Ook moeten leiders de mens voorop zetten, geeft 82 procent van de respondenten aan. Niet alleen nu. Ook in de toekomst. In tijden van spanningen en onzekerheid blijken juist de soft skills belangrijk. De top vijf eigenschappen die een goede leider van de toekomst nodig heeft, volgens werkend Nederland:
1.            communiceert open en transparant (43 procent)
2.            geeft vertrouwen (36 procent)
3.            kan het team ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen (33 procent)
4.            kan zich goed inleven in anderen (is empathisch) (32 procent)
5.            kan goed luisteren (32 procent)
De eigenschappen die juist het minst genoemd werden, zijn: tolereert geen fouten (een procent), houdt vast aan hiërarchie (een procent) en is bescheiden (4 procent).
Maar wie durft een rol als leider op zich te nemen in dit huidige klimaat? Bijna de helft van werkend Nederland (47 procent) geeft aan leider te willen zijn. En zelfs tweederde (60 procent) van de jongvolwassenen (twintig-29 jaar) geeft aan een rol als leider te willen. Daarnaast willen mannen vaker een leider zijn dan vrouwen (52 procent tegenover 40 procent).
 
Jezelf leren kennen
De Baak is met haar eerste activiteiten in 1947 een van de oudste trainingsinstituten van Nederland. Een periode van 75 jaar volgde waarin verschillende maatschappelijke dilemma’s een rol hebben gespeeld. Van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog tot de opkomst van technologische vooruitgang. Maar ook vrouwenemancipatie, wereldwijde economische crisis en de corona pandemie. De wereld om ons heen verandert continu. Dit vraagt ander leiderschap, vindt ruim driekwart (77 procent) van de ondervraagden.  IJsseling, al 25 jaar verbonden aan De Baak, zegt hierover: "We zien dat ondanks al deze maatschappelijke veranderingen, de basis van onze trainingen in grote lijnen hetzelfde blijft. Telkens aangepast aan de veranderende tijden en omstandigheden in de wereld. Maar met hetzelfde uitgangspunt: jezelf leren kennen."    

Podcast ‘Ongeboren Leiders’
Met de lessen van de afgelopen 75 jaar blikt de Baak niet alleen terug, maar kijkt zij ook vooruit. Daarom lanceert de Baak de vijfdelige podcastserie: Ongeboren Leiders. In deze podcast gaat de Baak in gesprek met een groep uiteenlopende leiders, ieder met hun eigen visie en expertise en wordt over de assen van feminisme, diversiteit & inclusie, kansengelijkheid, duurzaamheid en de Gen Z generatie onderzocht welk leiderschap we de volgende 75 jaar nodig gaan hebben. Te gast zijn Sander Schimmelpenninck (opinieschrijver en bekend van o.a. Sander en de kloof), Hajar Yagkoubi (voormalig jeugdvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (mediacriticus en oprichter van ‘Zeikschrift’), Faiza Oulahsen (hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland) en Angelo Bromet (oprichter van Prospect Eleven). De podcast is onder andere te beluisteren via Podimo, Spotify, Apple Podcast en de website van de Baak. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuw leiderschap: vier cruciale focuspunten voor de komende vijf jaar
 Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
 'Leiderschap moet veranderen als gevolg van cyberaanval'
 De sleutel tot carrièretevredenheid: leiderschapsontwikkeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10