zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken

Kwart medewerkers in cruciale sectoren is wel bevoegd, maar blijkt in praktijk onbekwaam

25 november 2022 - Bij bijna driekwart (73 procent) van de Nederlandse bedrijven in cruciale sectoren leidt onvoldoende kennis van medewerkers tot fouten op de werkvloer. Bij één op de vijf (21 procent) heeft dit zelfs regelmatig fysieke ongelukken als gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van Drillster onder ruim 1.000 medewerkers met een cruciaal beroep. Denk hierbij aan beroepen in sectoren als de zorg, het onderwijs of het openbaar vervoer.

Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten geeft aan dat veel collega’s binnen de organisatie wel bevoegd zijn, maar niet bekwaam. Dit houdt in dat zij wel de benodigde diploma’s of certificaten hebben om specifieke handelingen uit te voeren, maar in de praktijk niet over de juiste kennis of competenties beschikken. Bij drie op de tien (30 procent) bedrijven worden zelfs werkzaamheden uitgevoerd door medewerkers die helemaal niet over de juiste certificaten of diploma’s beschikken. De veiligheid voor medewerkers en voor de maatschappij staan hierbij op het spel.



Diploma geen bewijs van bekwaamheid
 Marco van Sterkenburg, CEO bij Drillster: "Juist bij cruciale beroepen is het van belang dat medewerkers altijd over de juiste kennis beschikken. De resultaten van dit onderzoek bevestigen wat wij ook in de praktijk tegenkomen: medewerkers in deze sectoren bezitten niet altijd de juiste diploma’s of certificaten. Daar komt bij dat de mensen die op papier wél bevoegd zijn, in de praktijk niet altijd bekwaam blijken. Het gaat dus niet alleen mis bij het behalen van de benodigde bevoegdheid, maar ook bij het voortdurend op peil houden van benodigde kennis om adequaat te handelen. Ik zie vaak dat bedrijven en medewerkers certificeringen behalen en cursussen volgen enkel zien als vinkjes zetten. Maar opgedane kennis zakt nu eenmaal snel weg en bovendien kan het zijn dat procedures of wet- of regelgeving veranderen. Het is daarom zaak dat werkgevers investeren in het continu bijhouden én aantonen van kennis van medewerkers. Dat is een stuk waardevoller dan vasthouden aan ondermaatse en vaak sporadische (bijscholings)cursussen en (her)certificeringstrajecten. Deze leiden weliswaar tot een tijdelijke kennispiek en bevoegdheid, maar garanderen niet dat medewerkers bekwaam zijn wanneer ze op een later moment cruciale werkzaamheden moeten uitvoeren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken in de agrarische sector gaat te vaak mis
 De gevaarlijkste banen in Nederland en hoeveel ze verdienen
 Veiligheidsvoorschriften te vaak niet uitgelegd
 Grote druk op capaciteit slecht voor arbeidsveiligheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10