zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stress de norm: 89 procent ervaart stressklachten

'Je moet stress op de juiste manier gebruiken'

8 juli 2022 - 89 procent van de Nederlanders ervaart klachten die voortkomen uit stress. Dit blijkt uit onderzoek van Welvaere,. Hiervoor werden meer dan 500 respondenten ondervraagd.  Vermoeidheid (69 procent), slapeloosheid (36 procent) en prikkelbaarheid (48 procent) zijn de meest voorkomende klachten. Ook heeft een groot deel van de Nederlanders bij stress last van hoofdpijn of nek- en schouderklachten.

-Bij iets meer dan acht procent komen de klachten dagelijks voor. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft wekelijks klachten vanwege stress.


 
Verschillen man/vrouw
Is er een verschil te zien tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht als het gaat om stress? Ja! 93 procent van de vrouwen ervaart klachten van stress tegenover 87 procent van de mannen. Opvallend is dat mensen onder de achttien jaar minder stressklachten hebben ten opzichte van andere leeftijdsgroepen. Ook 65+’ers ervaren minder stress. In het onderzoek was geen verschil te zien tussen mensen met en zonder kinderen.
 
Problemen als gevolg van stress
Ook Carolien Hamming, directeur van CSR, het expertise centrum voor stress en veerkracht, ziet een toename in het aantal Nederlanders met stressklachten. "Stress ontstaat door verschillende dingen: het gevoel dat je te veel moet doen, als je je onveilig voelt, of in gevaar bent. Wat veel mensen niet weten, is dat je lichaam ook gestrest raakt door vermoeidheid. Als je dan toch doorgaat, dan zorgt je stresssysteem extra energie. Dat ervaar je niet als ‘stress’, maar je merkt het doordat je sneller over de kook raakt als er iets tegen zit. Stress is een prachtig mechanisme, we kunnen er altijd een schepje bovenop doen, maar als je dit te vaak doet ga je dat merken."
"Als je steeds maar in de actieve stand staat, is je lichaam gestrester dan normaal en op den duur gaat je lichaam denken dat dat de ‘normale stand’ is. Je standaard toerental gaat een beetje omhoog", zegt Hamming. "Je komt moeilijker tot rust. Maar ook dat kan je lichaam best een tijd volhouden. Maar krijg je er vervolgens nog problemen bij, dan trek je het niet meer en leidt dit gemakkelijk tot burn-out. Zo kun je jezelf de vernieling in draaien en dat is voor niemand goed."
 
Stress op juiste manier gebruiken
Stress is van zichzelf juist een positieve reactie: het stelt ons in staat om te gaan met de uitdagingen van iedere dag. Te veel stress is alleen niet goed. "Stress heeft een reputatieprobleem," zegt Hamming, die samen met Suzan Kuijsten het boek ‘Gek op stress, maar niet altijd’, schreef. "Stress is een hartstikke mooi iets. Je moet alleen ook op z’n tijd je rust pakken, je lichaam heeft hersteltijd nodig. Door erop te letten dat je voldoende herstelt, blijf je veerkrachtig kun je iedere dag nieuwe uitdagingen aan. Hoe het kan dat zoveel mensen tegenwoordig negatieve stress ervaren? Het mechanisme stress is niet veranderd. Onze levens zijn wel veranderd door alle prikkels om ons heen."
 
Meer pauzes en niksen
Hamming ziet dat we tegenwoordig drukke agenda’s hebben. "Drukke agenda’s zijn op zich prima, maar worden een probleem als er te weinig tijd overblijft om voldoende uit te rusten. Daarbij komt: je kunt niet voortdurend productief zijn. Als je steeds veel van jezelf vraagt, gaat je productiviteit juist naar beneden en maak je makkelijker fouten. Juist om tot optimale prestaties te komen, moeten we vaker korte pauzes nemen en weer leren te niksen op z’n tijd."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale platforms verhogen de werkstress bij 33 procent van de Nederlandse medewerkers
 Generatie Z leeft van salarisstrook naar salarisstrook
 Tips om psychisch verzuim en burnouts te verminderen
 Zes tips om verzuim door stress en burnouts te voorkomen in 2022
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10