31 oktober 2004 -
Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat Nederlanders niet zitten te springen om te kunnen sparen voor betaald verlof. Consumenten willen pas geld of vrije tijd opsparen voor verlof als ze zeker weten daar later ook gebruik van te gaan maken, zo zeggen de budgetvoorlichters.
Verder geven mensen de voorkeur aan de garantie dat ze kunnen terugkeren naar hun oude werkgever na een loopbaanonderbreking.
Sabattical Slechts drie op de tien ondervraagden jonger dan 35 jaar is bereid om tien jaar lang 5 procent van het salaris in te leveren voor verlof. Maar de helft van deze groep zou wel onbetaald verlof willen met terugkeergarantie, aldus het Nibud. Mensen zijn eerder geneigd te sparen voor verlof als het om een concreet doel gaat. Eenderde wil sparen voor bijvoorbeeld studieverlof of een sabbatical. Voor verlof dat misschien nodig is, zoals zorgverlof en ouderschapsverlof, wil slechts een kwart sparen.
Zorgtaken In april concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ook al dat de meeste werknemers geen behoefte hebben aan spaarmogelijkheden voor verlof om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken. Het kabinet wil de huidige regeling voor verlofsparen laten opgaan in de zogeheten levensloopregeling, zodat mensen zorg en werk makkelijker kunnen combineren. Uit het SCP-onderzoek bleek echter dat werknemers niet voor verlof gaan sparen met het oog op (latere) zorgtaken.