zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestuurders hebben bandenspanning niet op orde

Slechte bandenspanning zorgt voor hoger brandstofverbruik en daardoor hogere kosten

16 mei 2022 - Uit recent onderzoek blijkt dat zowel Nederlanders als Belgen de bandenspanning van hun autobanden niet op orde hebben. Van de gecontroleerde banden, bleken veruit de meeste banden niet op de juiste spanning te zijn. En doordat de meeste bestuurders hun autobanden zelden of nooit controleren, zijn bestuurders zich niet bewust van onjuiste bandenspanning.

Doorrijden op banden die een slechte spanning hebben, kan vervelende zaken tot gevolg hebben zoals hoger brandstofverbruik, slechte wegligging en snellere bandenslijtage.


84 procent van de auto's heeft niet de bandenspanning zoals door de fabrikant is voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek dat studenten van de Hogeschool Rotterdam en KU Leuven uitvoerden onder begeleiding van Great Opportunities. Als onderdeel van een afstudeeropdracht onderzochten de studenten waar Nederlandse en Belgische bestuurders op letten als het om hun autobanden gaat. Slechts elf procent van de bestuurders bleek de afgelopen maand de bandenspanning van hun autobanden te hebben gecheckt. 28 procent van de bestuurders gaf toe nooit de bandenspanning van hun autobanden te checken. 60 procent deed dat alleen voor een grote rit, bijvoorbeeld voor een vakantie. De resultaten liegen er niet om: het bandenbewustzijn en daarmee bandenonderhoud is onder de maat, zowel in Nederland als in België.
De studenten voerden het onderzoek uit op parkeerplaatsen van supermarkten, bouwmarkten en tuincentra op negen plekken in Nederland en op zeven plekken in België. Ze checkten, met toestemming van de bestuurders, willekeurig 1.641 personenwagens in Nederland en 1.065 personenwagens in België.

Hoger brandstofverbruik voornaamste reden om wél te controleren
Idealiter controleren bestuurders maandelijks de bandenspanning van hun autobanden. Banden verliezen namelijk continu een beetje lucht. Banden met een te lage spanning verbruiken meer brandstof, hebben een slechte wegligging en raken sneller oververhit, mogelijk met een klapband tot gevolg. Te hoge bandenspanning zorgt voor slechter wegcontact en hogere bandenslijtage.
De bestuurders die hun bandenspanning de afgelopen maand wél hadden gecontroleerd, deden dat omdat ze zich ervan bewust zijn dat een betere bandenspanning voor lager brandstofverbruik zorgt en ze dit zo laag mogelijk wilden houden vanwege de hoge brandstofprijs. Bestuurders die hun bandenspanning niet regelmatig checken, vonden het hogere brandstofverbruik in verhouding met de hoge brandstofprijs ook een goede reden om in de toekomst beter op de bandenspanning te letten.

Bandencheck
Het bandenbewustzijn en -onderhoud moet dus beter. Bestuurders kunnen zelf de spanning van hun banden controleren aan de hand van de uitleg in het instructieboekje van hun auto. Om het controleren van de spanning en op spanning brengen van banden zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen bestuurders hiervoor vaak ook bij garages terecht. Servicegarage Profile International biedt verschillende checks aan waarbij onder andere de bandenspanning van de auto wordt gecontroleerd en meteen wordt verbeterd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Check uw auto goed bij warm weer
 Driekwart automobilisten rijdt met verkeerde banden
 Bijna half miljoen auto’s op winterbanden in hittegolf
 1,6 miljoen Nederlandse auto's rijden nog door op winterbanden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10