zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maar een derde werknemers mag zelf bepalen wat ze willen leren

Onderschat de rol van de leidinggevende niet

21 maart 2022 - Slechts 35 procent van de medewerkers in Nederlandse bedrijven mag zelf bepalen wat, wanneer en hoe ze willen leren. Een leercultuur is zelden ingeburgerd: leidinggevenden bieden in het algemeen weinig stimulans, de opleidingsmogelijkheden sluiten onvoldoende aan bij de leerbehoeften, en er is onenigheid over de precieze verantwoordelijkheden.

Dat concludeert de Studytube Learning & Development Monitor 2022, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube. Meer dan twee derde van de Nederlandse HR-professionals (68 procent) zegt dat de regie over het leer- en ontwikkelproces van medewerkers steeds meer bij die medewerkers zélf komt te liggen. In de praktijk is die vrijheid echter minder groot. Slechts 46 procent van de HR-professionals, 46 procent van de leidinggevenden en 35 procent van de medewerkers zeggen dat medewerkers in hun organisatie ook effectief zelf mogen bepalen wat, wanneer en hoe ze willen leren.


 
Ongunstige omstandigheden
Vaak is er wel een leeraanbod, maar ontbreekt de leercultuur. HR-professionals drukken zich ook positiever uit over die leermogelijkheden dan de werknemers voor wie ze bedoeld zijn: ze vinden ze toegankelijker (67 procent vs. 53 procent bij de medewerkers), ruimer (62 procent vs. 44 procent), en menen dat het gemakkelijk is om zelf trainingen te boeken binnen de organisatie (53 procent vs. 42 procent).
 Toch blijkt dat leeraanbod niet altijd relevant genoeg om als medewerker proactief de leiding te nemen over de eigen groeicurve: Achttien procent vindt dat de beschikbare opleidingen niet echt passen bij zijn of haar behoeften, terwijl 25 procent vaststelt dat ze te weinig ruimte krijgen om te leren wat ze oprecht interessant vinden. 35 procent van de medewerkers leert "omdat het moet".
Daarnaast heerst er onduidelijkheid over wie er eigenlijk écht verantwoordelijk is voor de regie over het leerproces. Een kwart (26 procent) van de HR-professionals wijst naar zichzelf, maar 28 procent schuift het door naar de leidinggevenden, waar 33 procent die rol opeist. Bij de medewerkers geeft 24 procent aan dat ze zelf die regie voeren, maar een identiek percentage weet het niet.
 
De rol van de leidinggevende
"Onderschat de rol van de leidinggevende niet," vertelt Homam Karimi, CEO van Studytube. "Maar liefst 79 procent van de medewerkers is niet overtuigd dat hun leidinggevenden het goede voorbeeld geven, en 27 procent wordt niet of nauwelijks gestimuleerd om te leren. Zo beschouw je leren al snel als een ‘noodzakelijk kwaad’. Zien leren doet leren: als leidinggevenden proactief werken aan hun ontwikkeling en hun medewerkers laten zien hoe belangrijk dat is voor hun loopbaan en toekomst, dan is de kans veel groter dat ook zij er - met plezier - mee aan de slag zullen gaan."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trends in leren anno 2022
 68 procent van bedrijven vreest verlies van talent zonder inzet op L&D
 80 procent werkend Nederland nog niet uitgeleerd
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10